fbpx

Több mint száz tonna hulladékot gyűjtöttek a fehérvári gyerekek

Lezárult a folyamatos szelektív hulladékgyűjtési akció harmadik szakasza. A növekvő gyűjtési kedv, a bővülő ügyfélkör, a rengeteg szétválogatott PET palack és vegyes papír igazolja a Depónia Nonprofit Kft. partnerintézményei között elindított játékos verseny sikerét. Az elmúlt félévben 55 intézmény vett részt az akcióban. A verseny folyamatos, évente kétszer, a tanév kezdetén és félévkor díjazzák a legjobbakat – írja a szekesfehervar.hu.
Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője és Juhász László környezetvédelmi tanácsnok kedden délelőtt a Hiemer-házban tartott díjátadó-sajtótájékoztatón gratulált a négy legjobb intézmény képviselőjének. Steigerwald Tibor elmondta, hogy az elmúlt félévben 55 intézmény vett részt a versenyen, ebből 53-an a folyamatos gyűjtésben. “Hat újabb iskolával van folyamatban az együttműködési megállapodás, ezek közül mindegyik középiskola. Korábban elsősorban általános iskolákkal, bölcsődékkel és óvodákkal tudtunk együttműködni, ezért is öröm számunkra ez az előrelépés.” – mondta el a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki beszámolt arról is, hogy az első versenyen összesen 27 tonna, a másodikon 33, a legutóbbi versenyen pedig 44 tonna volt a gyűjtött mennyiség.
“Az adatokat böngészve megállapítható, hogy bőven van tartalék a versenyben és ez a dinamikus növekedés nem áll meg. Idén több középfokú intézmény csatlakozott, korábban megállapítottuk, hogy a bölcsődék és óvodák jóval aktívabbak. A középiskolások számára megrendezett környezetvédelmi fórumot is azért kezdeményeztük, mert azt tapasztaltuk hogy nehezebb őket megszólítani.” – emelte ki a verseny kapcsán Juhász László tanácsnok, aki hozzátette, hogy szerencsére számos intézményben vannak olyan pedagógusok, akik fontosnak tartják a környezetvédelmet és részvételre buzdítják a középiskolásokat. A tanácsnok köszönetet mondott a Deponia Kft-nek, hogy odafigyel az akcióra és egyre sikeresebb a hulladékgyűjtési verseny.
A tavalyi tanév már a folyamatos szelektív hulladékgyűjtés jegyében telt a Depónia Nonprofit Kft. partnerintézményei számára. A székesfehérvári bölcsődéknek, óvodáknak, általános és középiskoláknak külön nevezésre nem volt szükségük, az élő partneri szerződés automatikus részvételt jelentett a versenyben. Az idei tanév első felében zajló verseny díjátadójára sajtótájékoztatón került sor kedden délelőtt a Hiemer-házban. Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője és Juhász László környezetvédelmi tanácsnok köszöntötték a dobogósokat, és díjjal jutalmazták a kimagasló eredményeket.
A verseny folyamatos, évente kétszer, a tanév kezdetén és félévkor díjazzák a legjobbakat. A mostani már a harmadik a díjátadók sorában. A tapasztalat azt mutatja, hogy versenyszakaszonként nő a résztvevő intézmények száma. Egyre többen kapnak kedvet, hogy a Depónia Nonprofit Kft. partnereként kivegyék részüket a versengésből.
A szervezők ezúttal az idei tanév első felének győzteseit hirdették ki. A nyertesek sorrendje az egy főre jutó begyűjtött hulladék mennyisége alapján került megállapításra. Az első helyezettet 150 000 Ft értékű nyereménnyel, a másodikat 100 000 Ft, a harmadik helyezettet pedig 50 000 Ft értékű nyereménnyel jutalmazták. A különdíjas 100 000 Ft-ot kapott.
A III. versenyen a legkisebbek és családjaik jeleskedtek: egy bölcsőde és két óvoda közössége örülhet a nyereménynek és a dicsőségnek. Arányaiban a legtöbb hulladékot a Napraforgó Bölcsőde gyűjtötte. Egy fő átlagosan 31,80 kg hulladékot hozott be az intézménybe. A második helyezett a Felsővárosi Óvoda lett 21,45 kg-mal, a harmadik helyen a Szivárvány Óvoda Püspökkertvárosi Tagóvodája végzett 12,26 kg egy főre jutó gyűjtött hulladékkal.
Az eddigi utolsó forduló különdíjas címét a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola birtokolhatja. Az összesítés szerint ők gyűjtötték össze a legtöbb, 3985 kg hulladékot. Az eddig lezárult három féléves szakasz mérési eredményeinek összehasonlításából egyértelműen kitűnik, hogy az akciósorozat sikeres: mind a PET palackból, mind a vegyes papírból egyre többet hoznak be a gyerekek az intézményi gyűjtőkbe. A IV. gyűjtési szakasz versenye már elkezdődött, az akció 2016. február 1-től 2016. június 17-ig, a tanév végéig tart. A következő eredményhirdetésre szeptemberben lehet számítani.
A feleslegessé vált papír és műanyag folyamatosan gyűjthető az intézményekben kihelyezett edényekbe, melyet a Depónia munkatársai rendszeresen elszállítanak a járatszerű szelektív hulladékbegyűjtés keretében. Amennyiben olyan intézmény is részt kíván venni a versenyben, amely még nem a Depónia Nonprofit Kft. partnere, úgy a szerződéskötést követően automatikusan csatlakozik a versenyhez.
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .