fbpx

Fókuszban a szelektivitás

Először rendezik meg Németországon kívül a First Lego League nemzetközi robotprogramozási versenysorozat közép-európai döntőjét, amelynek március 19-20-án a debreceni Kölcsey Központ ad otthont – jelentették be a szervezők pénteken sajtótájékoztatón.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

    Ábrahám László, az National Instruments (NI) Hungary Kft. ügyvezetője elmondta: cégük azért kapta meg a verseny rendezési jogát, mert évek óta eredményesen vesz részt a First Lego League versenysorozat szervezésében, és egyre sikeresebb a vállalat 2009 óta működő mentorprogramja, amely a robotprogramozást és a természettudományos gondolkodást segíti.
    Az idei közép-európai döntőben Ausztria, Németország, Svájc, Csehország, Románia, Szlovákia és Magyarország legsikeresebb középiskolás csapatai mérik össze felkészültségüket és kreativitásukat – tette hozzá.
    A debreceni eseményen 260 diák vesz részt, Ábrahám László tájékoztatása szerint a 10-16 éves fiatalok 3-10 tagú csapatokban dolgozva egy előre megadott, a társadalmat aktuálisan érintő – idén a szelektív hulladékgazdálkodás és hulladékfeldolgozás témában – kutatást végeznek, valamint egy teljesen automatikusan működő robotot terveznek meg, programoznak és tesztelnek úgy, hogy az képes legyen küldetését elvégezni a terepasztalon.
    Az NI mentorprogramja több mint 90 iskola 3000 diákját érte már el, és több mint 30 vállalati mentor oktatja a fiatalokat robotprogramozásra – jegyezte meg a szakember.
    Papp László, Debrecen polgármestere a verseny beharangozó sajtótájékoztatóján kiemelte: a város fejlődése szempontjából kulcsszó az innováció, és minden erőfeszítést megtesznek azért, ha valaki meghallja Debrecen nevét, akkor az innováció, a kutatás-fejlesztés és a tudásközpont jusson eszébe.
    Ennek a folyamatnak kiemelt partnere és támogatója a National Instruments, egy ilyen fesztivál pedig a legjobb alkalom arra, hogy a fiatalokat érdekeltté tegye abban a törekvésben, hogy Debrecen a régió, az ország innovációs központjává váljon – fűzte hozzá a polgármester.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .