fbpx

Az NFM benyújtotta a hulladékgazdálkodás rendszerét módosító törvényjavaslatot

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter benyújtotta a hulladékról szóló törvény módosításáról szóló javaslatot az Országgyűlésnek.

A parlament honlapján kedden megjelent javaslat indoklása szerint a módosításra az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásának biztosítása érdekében van szükség, amelynek keretében az állam kialakítja a hulladékgazdálkodási eszközök, létesítmények optimális használatának rendszerét.

A javaslat szerint az országos hulladékhasznosítási célok teljesülése és a hulladékgazdálkodással foglalkozó létesítmények haszonanyaggal történő ellátására meghatározzák, hogy mely létesítménynél (válogató) milyen minőségű és mennyiségű haszonanyag előállítása elvárt minimális szinten. Ezen kívül meghatározzák azt is, hogy mely létesítményből milyen mennyiségű és minőségű anyag kerüljön az egyes energetikai hasznosítással érintett létesítményekbe.

Ahhoz, hogy a haszonanyaggal ilyen módon rendelkezni lehessen, szükséges a haszonanyag tulajdonjogának megszerzése, a törvény szerint a közszolgáltatási díjban magában kell érvényesíteni a hulladékból származó bevételeket.

A hulladékról szóló törvény korábbi módosításával a közszolgáltatási díj és a szolgáltatási díj már elvált egymástól. A szolgáltatási díjban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás teljes közvetlen költségét megtérítik azért, hogy a közszolgáltató valamennyi költségét fedezze, ami a haszonanyag előállításához szükséges. Amennyiben az értékesítés bevétele a módosítást követően is a közszolgáltatóhoz kerülne, annak értéke többszörösen is megtérülne, amely tiltott állami támogatást eredményezne – írják.

Az új rendszerben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak nyújtott adatszolgáltatások módosítása is szükséges – áll a javaslatban. Indokolt az adatszolgáltatásra kötelezettek körének szélesítése, annak érdekében, hogy a hivatal az előírt határnapig javaslatot tudjon tenni a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjakra. Ha valamely szerv kötelezettségét a hiánypótlási felszólítás ellenére nem teljesíti, a hivatal bírságot szabhat ki.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás új koncepciója szerint a számlázás, díjbeszedés, valamint a felügyeleti díj fizetésének kötelezettsége a koordináló szerv feladatköre – olvasható az indoklásban.

A törvényjavaslat itt tölthető le:

letöltés

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .