fbpx

Kepli: A kormánynak hála az oktatásban tapasztalható káosz lehet a szemétszállításban is

A hulladékkezelés közszolgáltatás átalakítását célzó törvény hatálybalépése óta eltelt egy hét bebizonyította, hogy a Kormány újabb központosítási törekvése megbukott. Az alapvetően hibásan felépített rendszert centralizálással sem lehet hatékonyabbá tenni – írja az alfahir.hu.

A vagyonkezelői jogoknak az önkormányzatoktól történő elvonása korrupciógyanús ügyek melegágyává varázsolja a hulladékgazdálkodási ágazatot. A Kormány hibás stratégiája miatt a társaságok túlnyomó többsége veszteséggel működött eddig is, ám ezzel a lépéssel a néhány nyereségesen működő társaságot is ellenérdekeltté teszik a hatékony működés biztosításában – írja Kepli Lajos országgyűlési képviselő pénteki sajtóközleményében.

A politikus szerint az életbe léptetett rendelkezések az érintett települések számára is hátrányos helyzetet idéztek elő, mivel nem hagyott az egyes önkormányzatoknak, például a Somogy megyei Marcali számára elég időt a végrehajtáshoz szükséges helyi rendeletek megalkotására. A Kormány által kitalált gombhoz, sőt gomblyukhoz az önkormányzatokkal varratnának kabátot. A próbálkozás eleve kudarcra van ítélve. Pusztán egy újabb, az adófizetők pénzéből történő, felelőtlen kísérletezés zajlik.

Kepli Lajos pártja nevében felszólította a Kormányt, hogy az oktatás területén hasonló centralizációt megvalósító és épp most megbukó Klik kudarcából tanulva ne sétáljon bele egy újabb zsákutcába!

Átgondolatlan, ismeretlen érdekeket kiszolgáló, kapkodó törvényalkotás helyett szakmai alapokon nyugvó javaslatokkal biztosítsanak kedvezőbb feltételeket a szemétszállítás területén a lakosság számára – emeli ki közleményében a politikus.

Úgy látja, fontos megőrizni, hogy a teljes hulladékgazdálkodási rendszer nyereségességét, valamint a szolgáltatókra vonatkozó környezetvédelmi előírások betartatását is. Ez a szabályozás jelen formájában mindezekre alkalmatlan, lássa be tehát a Kormány hibáját, és a rendszer gyökeres reformjával teremtsen rendet a hulladékgazdálkodás területén is.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .