fbpx

LMP: Fideszes energiaötlet: a szemétégetés zöld, a szélenergia nem

A napelemadó után újabb pofont adott a kormány a zöldenergiának: elkészült egy törvénytervezet, amely szerint a hulladékégetőkben termelt áram zöld, és kedvezményekben részesül, a szélerőművek termelése nem kap kedvezményes elbírálást. Az LMP szerint az Orbán-kabinet energiaügyi ámokfutása helyett Magyarországnak olyan energiapolitikára lenne szüksége, amely nem új atomreaktorokra, hanem a megújulókra és az energiahatékonyságra épül.

A napelemeket és a hőszivattyúkat sújtó büntetőadó után a szélerőművek is megkapják a magukét: nem vehetnek részt a kötelező átvételt és kiemelt átvételi árat biztosító zöldáram-támogatási rendszerben. Az LMP a hazai zöldekkel egyetértésben régóta sürgeti, hogy a megújuló energia kapja meg a más európai országokban szokásos támogatást – a kormány el is készítette a vonatkozó törvényjavaslatot, de az elfogadásra járó szabályozásban több a hiba, mint az előremutató elem. A szélenergia helyett a szemétégetők áramtermelése kap támogatást, amit semmilyen környezetvédelmi szempont nem indokol. A kötelező átvétel csak a zöldenergia-termelés egy részére vonatkozik, így a gyártóknak évente alkudozniuk kell a kormánnyal az átvett árammennyiségről. Az ártámogatást pedig nem normatív, hanem pályázati alapon osztják el, ami további bő teret biztosít a visszaéléseknek és a politikai elfogultságnak.

 Az LMP szerint ideje véget vetni a kormány energiaügyi ámokfutásának, amely oda vezetett, hogy Magyarországon 2010 óta nem lehet szélerőművet építeni, a családok napenergia-beruházásaikhoz nem kapnak segítséget, és az EU-n belül nálunk az egyik legalacsonyabb a megújuló energia részaránya. Értjük, hogy Orbánék mindent alárendelnek a paksi bővítésnek, illetve a Fidesz-közeli érdekcsoportok igényeinek, de Magyarország érdekeit az atom-őrület helyett sokkal inkább a megújulókra és az energiahatékonyságra épülő energiapolitika szolgálná. Az LMP módosító javaslatot fog benyújtani a katasztrofális hatású kormányjavaslathoz: Magyarországot ki kell menteni a fideszes energiavámpírok fogságából.

Forrás: OS MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .