fbpx

A tengerfenék alá süllyesztenék a sugárzó atomhulladékot

A japán kormány szakértői szerint nincs technikai akadálya, hogy a tengerfenék alá temessék az erősen sugárzó atomhulladékot – írja a hirado.hu.

A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumnál működő szakértői csoport kedden nyilvánosságra hozott jelentésében úgy fogalmaz: létezik olyan technológia, amellyel a tengerfenék alatti geológiai rétegekbe lehetne süllyeszteni az atomhulladékot.

A dokumentumból kiderül, hogy kiküszöbölték már azokat az építéstechnikai problémákat, amelyek a partvonaltól 15 kilométerre lévő tengerfenék alatti tárolók létesítésénél merülhetnek fel.

A jelentés szerint a tengerfenék alatt háromszáz méter mélyen alakítanák ki az atomtemetőket, és a szárazföldön működő feldolgozóüzemektől földalatti alagutakon juttatnák el oda az atomhulladékot.

Bátaapáti, 2014. június 16. Egy dolgozó hordót emel be a konténerbe a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló központi épületében, Bátaapátiban 2014. június 16-án. MTI Fotó: Sóki TamásSugárzó hulladékot tartalmazó hordók a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló központi épületében, Bátaapátiban (MTI Fotó: Sóki Tamás)

A minisztériumban nem gondolják azt, hogy minden atomtemetőt a tengerfenék alatt kéne kialakítani, szárazföldön is épülnének, de ez az elképzelés prioritást fog élvezni döntéshozatalkor.

A japán kormány számára ez azért is vonzó megoldás, mert a part menti övezetben a tengerfenék az adott állam tulajdonát képezi, ami megkönnyíti a beruházás jogi és tulajdonosi hátterének rendezését.

A minisztérium egy éven belül határozza meg azokat a helyszíneket, ahol megépülnének az atomhulladék-tárolók.

Az öt évvel ezelőtti földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett fukusimai atombaleset után hatalmas mennyiségű sugárzó hulladék keletkezett, amelyet egyelőre ideiglenes tárolókban tartanak, mivel a helyi hatóságok nagyon kelletlenül fogadnak be saját területükre ilyen anyagokat.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .