fbpx

Gyilkos intim szemét

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a műanyag származékokat, például a PET-palackokat szelektív hulladékgyűjtőbe kell dobni, de mi a helyzet a jelentős mennyiségű, úgynevezett intim-hulladékkal? – írja az eletforma.hu.

Tudtad, hogy a WC-kagylóba dobott tamponok nemcsak dugulást okoznak a csatornavezetékekben? Hallottál arról, hogy a sós tengerben is csak körülbelül hat hónap alatt bomlanak le tamponok, a betétek? El tudod képzelni, hogy az intim szemét műanyag részei végtelen ideig a környezetben maradnak még akkor is, ha a szennyvízzel együtt átesnek a tisztításon? Pedig ez mind igaz!

2002 szeptembere és 2003 januárja között 213 nő egészségügyi betétekkel kapcsolatos szokásait vizsgálta a brit Hulladékgazdálkodási Központ, a Centre for Waste Management.

Diagramok az intim-hulladék otthoni kezeléséről, Kép: sajtóanyag

Diagramok: sajtóanyag

Környezeti hatások
Az intim-hulladékok miatt eldugulhatnak a víz- és szennyvízelvezető csövek, károsodhatnak a szűrők a víztisztítókban, szennyeződnek természetes vizeink strandjaink, nő a fertőzésveszély, drámainak károsodhat az egész növény-és állatvilág.

Az adatok azt mutatták, hogy a nők bizony ezeket az egészségügyi termékeket a legtöbb esetben a WC-be dobják. A Women’s Environmental Network „Csomagold be és dobd a szemétbe” kampánynak volt ugyan némi sikere, de kiterjedtebb országos információs nevelési és tudatosságnövelő kampányra van szükség ahhoz, hogy csökkenhessen a szennyvízből származó szemét mennyisége.

– Szerencsére ma már léteznek olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik az intim-hulladék megfelelő elhelyezését. Ezen túl létezik például a BIOTAL kristály, ami nemcsak a HIV és a Hepatitis B vírust, hanem az összes veszélyes baktériumot is megsemmisíti. Mindezek mellett azonnal megszünteti a bakteriológiai bomláskor keletkező kellemetlen szagokat – mondta el Varga Ágnes a Sanodor Kft. marketing és PR vezetője.

Márt az is megírtuk, hogy az ország nagy részén elérhető a szelektív szemétgyűjtés, a legtöbben mégsem élnek a lehetőséggel! A megdöbbentő adatokról itt olvashatsz!

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .