fbpx

Monacóig még szemetelhetnek az F1-es sisakfóliákkal

Az időmérő edzéssel kapcsolatos színjáték mellett a háttérbe szorult az F1 másik, szintén megoldatlan dilemmája: mi legyen a versenyzők feleslegessé vált sisakfóliáival?- írja a gphirek.hu.

Újabb érdekfeszítő kérdés került napirendre a csapatok és az FIA közötti megbeszéléseken, méghozzá az, hogy mi legyen a versenyzők által leszakított és általában a pályára dobott sisakfóliákkal.

A probléma valójában már az Ausztrál Nagydíjon felmerült, de akkor elhomályosította az időmérő edzéssel kapcsolatos kálvária.

Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója Melbourne-ben figyelmeztette a csapatokat, hogy a sportszabályzat 3. fejezetében található 1.2-es pont szerint a versenyzők számára valójában nem engedélyezett, hogy a pályára dobják a letépett fóliákat a sisakjukról, miután azok elkoszolódtak.

Úgy tudni, hogy a tiltás betartatását a csapatok kérték, miután attól féltek, hogy a fóliák eltömíthetik a légbeömlő nyílásokat, különösen a fékhűtőkét. Az elmúlt években erre egy dokumentált eset volt, az egy évvel ezelőtti Spanyol NagydíjonFernando Alonso McLarenje szedett össze egy fóliát.Melbourne-be viszont megállapodtak abban, hogy a 2016-os Spanyol Nagydíjig ne járjon büntetés a pályára szemetelő versenyzőknek.

Egyes csapatok azonban úgy vélik, a sisakgyártók még mindig nem tudtak megfelelően felkészülni az F1 újabb reformjára, ezértaz FIA további két hetet biztosít számukra, hogy megoldást találjanak a problémára.Erre hosszú évek után tényleg szükség van, főleg, ha jövőre bevezetik a Red Bull által javasolt aero szélvédőt. Ebből következően a tiltás várhatóan csak május 29-től, a Monacói Nagydíjtól lesz érvényes, ha addig nem tolják ki ismét a határidőt.

Kesztyűtartó kellene

Sergio Pérez és Romain Grosjean is elárulta Barcelonában, hogy egyelőre fogalmuk sincs, hogy mi lesz a megoldás a helyzetre. A mexikói pilóta lehetetlennek tartotta, hogy „túlélje” az egész versenyt a fóliák letépkedése nélkül, főleg azért, mert az első körben legalább hármat elhasznál. A Force India versenyzője szerint nekik vagy az FIA-nak kell előrukkolni egy ötlettel, hogy leállhassanak a sisakfóliák használatával. Grosjean elárulta, Melbourne óta ő próbálja a pilótafülkében gyűjteni a szemetet.

„Katasztrofális az egész” – mondta, mivel a fülkébe dobott fóliák „óriási zajt csapnak, és össze-vissza repkednek. Próbáltunk ragasztószalagot rakni a karosszériára, de ha egyet felragasztok, hova tegyem a többit? A verseny alatt 4-5 darabot letéptem, aztán Oroszországban rájöttem, hogy nem is kell a pilótafülkében tárolnom őket. Pedig megpróbáltam!” – magyarázta. „Igazából nem látok megoldást, hacsak nem rakunk kesztyűtartót az autóba.”

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .