fbpx

Környezetvédelemről tanácskoztak a Visegrádi Négyek

A csehországi Lednicében tanácskoztak ma a Visegrádi Négyek környezetvédelemért felelős tárcavezetői. Magyarországot V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár képviselte az ülésen.

Az együttműködés egyre nagyobb szerepet játszik abban, hogy a hasonló történelmi hagyományokkal ezúttal Románia és Bulgária szaktárcáinak képviselői is csatlakoztak. Az együttműködés soros elnökségét betöltő Csehország az ülésen olyan aktuális környezetpolitikai témákat tűzött napirendre, mint a biodiverzitás védelmében meghozott uniós intézkedések hatékonyságának értékelése.

Kép letöltése

Fotó: FM

V. Németh Zsolt államtitkár felszólalásban beszámolt arról, hogy Magyarország maradéktalanul teljesítette az Élőhelyvédelmi és Madárvédelmi Irányelv átültetését és megfelelően halad az inváziós fajokra vonatkozó EU rendelet hazai megvalósítása tekintetében is.

A tanácskozás másik fontos témaköre az Unió által meghirdetett körforgásos gazdaság koncepciójának megvalósításához kapcsolódó kérdések voltak. Magyarországon jelenleg minden ember átlagosan évi 378 kg hulladékot termel, amelynek 35 százalékát hasznosítjuk újra. Ezzel az európai mezőnyben ugyan nem vagyunk sereghajtók, azonban a fejlettebb környezetiparral rendelkező országok mind a hulladékmegelőzés, mind az anyagában történő hasznosítás terén sokkal előrébb járnak. Az uniós kötelezettségek mellett hazánk jól megfontolt gazdasági érdeke, hogy a jelenleg lerakókban landoló hulladék minél nagyobb hányada kerüljön vissza a termelési ciklusba, mely megvalósítására Brüsszel jelentős forrásokat biztosít.

A V4-es találkozó második napján a klímaváltozás következtében egyre súlyosabb problémákat okozó aszály problémakörének megvitatása került napirendre. Az aszály kezelése egy igen összetett, sok szereplőt érintő kérdés, ezért kezelése is csak egy összehangolt, komplex megközelítés útján lehetséges. A V4-es együttműködés országai megállapodtak abban, hogy a természeti jelenség ellen közösen, a kutatási eredmények és a jó gyakorlatok kölcsönös megosztásával fognak együttműködni.

FM Sajtóiroda

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .