fbpx

V. Németh Zsolt: intelligensebben kell felhasználni az erőforrásokat

Az erőforrásokat intelligensebben, teljes kimerítésüket elkerülve kell felhasználni ahhoz, hogy fenntartható legyen a gazdasági növekedés az Európai Unió országaiban – mondta az Országos hulladékgazdálkodási konferenciát megnyitó beszédében V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán, Budapesten.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Az államtitkár a lehető legkevesebb veszteséget termelő körforgásos gazdaság megteremtése mellett érvelt, amelyben a termékek életciklusának minden szakaszában törekedni kell a fogyasztás minimalizálására, valamint arra, hogy a keletkezett melléktermék és hulladék másodlagos nyersanyagként visszakerüljön a gazdaságba.
Hangsúlyozta, az eddig használt lineáris gazdasági növekedési modell nem illeszkedik a modern társadalom igényeihez, a körforgásos gazdaság kialakításával viszont biztos munkahelyek teremthetők és a versenyelőnyt biztosító innovatív technológiák kerülhetnek előtérbe. Az államtitkár rámutatott, hogy az eddig alkalmazott gyakorlat következtében Európa évente mintegy 600 millió tonna potenciálisan újrahasznosítható nyersanyagot veszít el, egyes területeken a hulladék 80 százalékát, máshol csak 5 százalékát, így az uniós háztartásokban keletkező hulladékok mindössze 40 százalékát dolgozzák fel.
Az építési és bontási hulladék mennyisége fejenként egy tonna évente, vagyis az Európai Unióban mintegy 500 millió tonna nyersanyag vész el, miközben rengeteg energiát emészt fel a primer nyersanyagok környezetterhelő kinyerése – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: az erőforrások felhasználásának jelenlegi módja csökkenti a jövő generációjának rendelkezésére álló természeti tőkét. Becslések szerint az élelmiszerek 30-50 százaléka hulladékként végzi a világban, csak az Európai Unióban körülbelül 90 millió tonna, fejenként 180 kilogramm élelmiszert pazarol el a lakosság. A kárba veszett étellel együtt pedig “pazaroljuk a vizet, az energiát, a munkaerőt és a talajt is” – mondta az államtitkár.

Gajus Scheltema, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Holland Királyság budapesti nagykövete köszöntőjében kiemelte Magyarország eredményeit a hulladékkibocsátás csökkentésében, valamint az újrahasznosításban. A nagykövet a fenntartható fejlődés egyik alappilléreként említette a körkörös gazdaságot, amelynek kulcsa – véleménye szerint – az együttműködés minden szereplő között.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .