fbpx

Átadták a negyvenöt milliárd forintból épült dunaújvárosi hőerőművet

Negyvenöt milliárd forintos befektetéssel épített hőt és villamos energiát előállító erőművet adtak át pénteken Dunaújvárosban.

    A Hamburger Hungária Kft. kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőműve szilárd tüzelőanyagokat, többek közt a papírgyártás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet használ fel. Az erőmű olyan mennyiségben termel hő- és villamos energiát, ami a papírgyár működtetéséhez szükséges, és biztosítja a korábban lerakóba kerülő termelési hulladék hasznosítását is. Az erőmű kapacitása tüzelőanyagban mérve 172 megawatt, hőben és villamos energiában pedig 158, illetve 42 megawatt. A most átadott erőmű mintegy 60, magas fizetéssel járó munkahelyet teremt, ezzel  a Princhorn csoprt munkavállalóinak létszáma meghaladja az 550-et Dunaújvárosban.
    Az újonnan épített erőművet Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a tulajdonosok részéről Thomas Prinzhorn avatta fel. Az államtitkár kiemelte: a beruházás azt szolgálja, hogy minél kevesebb energiával minél nagyobb újrahasznosítási százalékkal minél hatékonyabb termelést lehessen elérni.
    Szabó László arról is beszélt, a májusi adatok alapján 4,3 millió ember dolgozik Magyarországon, a cél az ötmilliós foglalkoztatottsági határ elérése. Ezt segíti elő ez a beruházás is, hiszen az országban 13 ezer 300 fő dolgozik a magyar papíriparban.
    Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára hangsúlyozta, Magyarország ahhoz a 21 országhoz tartozik, melyek úgy növelték gazdasági teljesítményüket, hogy nem növekedett az energiafelhasználásuk és csökkent a károsanyag-kibocsátásuk is. Emlékeztetett, az energiastratégia három dolgot kíván biztosítani: az energiaellátás biztonságát, annak hosszú távú fenntarthatóságát és a versenyképes árat a piaci szereplők számára. Ennek egyik legfontosabb eszköze az, hogy a fogyasztást csökkentjük és olyan beruházásokat hozunk létre, melyek az energiahatékonyságot növelik.
    Galambos Dénes országgyűlési képviselő kiemelte, a Modern Városok programban több mint húszmilliárd forintról született megállapodás a kormány és Dunaújváros között, ami a gazdaság fejlesztését szolgálja. Kiemelte a 12 milliárdból megvalósuló áruforgalmi csomópontot és a munkaerő mobilitását célzó útfelújításokat. Mint hozzátette,  a Hamburger Hungária is a térség gazdasági motorjai közt van.
    Cord Prinzhorn, a Prinzhorn Csoport vezérigazgatója felidézte, a korábbi mintegy 430 millió eurós beruházásnak köszönhetően Dunaújváros Európa egyik papírgyártási központja lett. Hozzátette, vezető helyzetük megszilárdítását garantálja a most átadott erőmű, mert a cég versenyképessége a nagy energiahatékonyságú és alacsony költségű megoldásokon múlik.
    Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója arról beszélt, Magyarország mostantól teljes körűen képes hasznosítani az összes hazai csomagolópapír hulladékot és nagy mennyiségben egyéb szortírozott éghető hulladékokat és más megújuló energiaforrásokat is. Mindezzel növekszik az ország megújuló energiaforrás-hasznosító képessége, ami hozzájárul a hulladékanyagok felhasználására vonatkozó Európai Uniós kötelezettség teljesítéséhez is.
    A Prinzhorn Csoport osztrák családi tulajdonban működik, tizenöt országban több mint 5800 főt foglalkoztat, éves forgalma meghaladja az 1,2 milliárd eurót, mellyel a maga területén a harmadik legnagyobb Európában. A bécsi székhelyű cég Magyarországon 1990 óta van jelen a hulladékgyűjtő Duparec Kft., a hulladékhasznosító és hullámalapú papír-gyártó Hamburger Hungária Kft. és a hullám csomagolópapír-gyártó Dunapack Kft. révén. Az évi mintegy 400 milliós forgalmat bonyolító magyar vállalatok az elmúlt két évtizedben több mint 600 millió eurót fektettek be Magyarországon.
    A Hamburger Hungária Kft. évente mintegy hétszázezer tonna hullámalap papírt állít elő, 2015-ben mintegy 90 milliárdos árbevétellel zárt.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .