fbpx

Százmilliókba kerülhet Szombathelynek a hulladékszállítás központosítása

Nem nagyon van mit tenni, ha központosítanak, akkor arra az önkormányzat fizet rá – írja a nyugat.hu.

A csütörtöki közgyűlés utáni sajtótájékoztatók végén Molnár Miklós (Pro Savaria) pénzügyekért felelős alpolgármester emelte ki a hulladékgazdálkodás ügyét, amit amúgy a zárt ülésen tárgyaltak. Elmondta, hogy komoly problémák várhatóak, és ezeket kell orvosolnia az önkormányzatnak.

Ez a rezsicsökkentés egyik ára

Ismert, hogy a kormány már korábban meghatározta, hogy a hulladékszállítást csak nonprofit cég végezheti, Szombathely ezért hozta létre a Szomhull Kft-t. A tényleges munkát a SZOVA végzi el, mint a Szompark alvállalkozója, a Szomhull csak a papírmunkát végzi el. Erre nemrég az állam létrehozta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-t (NHKV), és elvette a számlázási jogot a szolgáltatóktól.

Vagyis, ez úgy működik, hogy a SZOVA elvégzi a munkát, a Szomhull ezt lejelenti az MKHV-nak, az NKHV kiszámláz a lakosságnak, a befolyt összegből aztán valamennyit visszajuttat a Szomhull-nak, az pedig a SZOVÁ-nak.

Borítékolható, hogy a Szomhull így erősen veszteséges lesz, a hiányt az önkormányzatnak kell majd kipótolnia. A másik gond, hogy a második negyedévtől, azaz április 1-től csak az NKHV számlázhat, amire jelenleg nem képes, mert nem sikerült kiépíteni az informatikai rendszert. Így a lakóknak most pár hónapig nem kell hulladékszállítási díjat fizetni, de később egyszerre kell többhavi díjat kicsengetniük. Ráadásul a Szomparknak áprilistól már nincs bevétele, de a hulladékot el kell szállíttatnia a SZOVÁ-val.

Ezt a problémát kell kezelnie a közgyűlésnek, és erre a tegnapi zárt ülésen már történtek lépések, de ezeket Molnár Miklós nem részletezte. Mindenesetre úgy tűnik, a megrögzött központosítás árát az önkormányzatok fizetik majd meg, és rajtuk keresztül az állampolgárok.

Amúgy az eddigi tapasztalatok alapján látszik, hogy amit központosítanak, az nem működik.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .