fbpx

NHKV: A rezsicsökkentés vívmányainak fenntartása a cél

Ötmilliárd forintos pénzügyi segítségre adtak be igénylést az elmúlt napokban az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-hez a szemétszállítás átszervezése miatt nehéz anyagi helyzetbe került közszolgáltatók – írja a nol.hu.

Mint ahogy a Népszabadság megírta, a lakossági hulladékbegyűjtéssel foglalkozó 174 közszolgáltató cégből 56 előzetes támogatást kért, mert április óta a közszolgáltatási díjak beszedését és a számlázást már nem ők végzik a szabályozás változása miatt. A pénzügyi feladatok elvégzésére az NHKV kapott kizárólagos jogot, ezért innen fogják visszaosztani a cégeknek járó szolgáltatási díjakat is. A régi rendszer tehát már nem működik, az új pedig még nem állt fel, a szolgáltatónak április óta nincs bevétele.

Weingartner Balázs, az NHKV elnök-vezérigazgatója pénteki tájékoztatóján kiderült, hogy az átmeneti időszakra kérhető előzetes támogatási igények összege pillanatnyilag túllépi az NKHV alapításakor létrehozott 4,8 milliárdos tartalékot is.

Fotó: Lénárt Márton

Az elnök-vezérigazgató szerint azonban ez nem jelent problémát, mert a beérkezett igényeket nem fogják 100 százalékban kifizetni. Egyes közszolgáltatók ugyanis az egész éves bevételüknek megfelelő összeget kértek támogatásként, az NHKV viszont csak az április 1. után elvégzett szolgáltatásokért fog fizetni. Weingartner Balázs azért is bizakodó, mert állítása szerint a jövő héttől beindulhat a számlázás, ami megoldhatja a likviditási gondokat.

A NHKV elnök-vezérigazgatója elárulta, hogy a teljes rendszer felállását október 1-re várják.

A szemétszállítási rendszer eddig országos szinten veszteséges volt, a közszolgáltató cégek összességében mintegy 14 milliárdos mínuszt termeltek.

A cél az, hogy az új rendszer alkalmas legyen a rezsicsökkentés vívmányainak fenntartására, és esetleges továbbfejlesztésére

– szögezte le a tartozáshegyek ellenére Weingartner Balázs, és hozzátette, a veszteség nem az új rendszer hozadéka, az új rendszer célja a bajok megoldása.

Facebook Comments

One thought on “NHKV: A rezsicsökkentés vívmányainak fenntartása a cél

 • 2016/06/19 at 08:00
  Permalink

  174-ből 56 közszolgáltató kért előleget. A többi miért nem?
  Azok az elvakult Fidesz települések, vagy esetleg korábban a tulaj nem lopott ki mindent a cégből.
  Valószínű is is.
  A sírás helyett adják át üzemeltetésre a cégeket, ha nem megy akkor reklamálhatnak, nem adnak ki teljesítés igazolást.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .