fbpx

Üzemképes a gyergyóremetei új hulladékgazdálkodási rendszer

Optimista véleményem az, hogy 2017. januárjától indulhatna a rendszer, ha az ajánlattevő szolgáltatók nem bonyolódnak hosszadalmas óvási procedúrákba – fogalmazott Barti Tihamér, Hargita Megye Önkormányzatának alelnöke a Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer projekttel kapcsolatban – írja az erdely.ma.

-Lassan a végéhez közeledik a hulladékgazdálkodási projekt. Hogyan látja, sikerült maradéktalanul teljesíteni az ebben vállaltakat?
-Ha figyelembe vesszük, hogy gyakorlatilag 18 hónap alatt (2014. szeptember – 2016. február) sikerült ezt a nagy projektet megtervezni, engedélyeztetni és kivitelezni, akkor elmondhatjuk, hogy jó ütemben haladtunk. Ugyanakkor túlzás lenne azt mondani, hogy maradéktalanul teljesítettünk, hiszen a Környezetvédelmi Ágazati Program támogatásából mintegy 85 százalékban sikerült befejezni a munkálatokat. A hátramaradt munkálatokat a most induló, új Európai Uniós finanszírozási időszak költségeiből fizetjük ki.

– A hulladékgazdálkodási rendszer hatékony működéséhez a lakosság pozitív hozzáállása nélkülözhetetlen. Sikerült áttörést hozni ezen a téren az információs kampány segítségével?
-Ez akkor derül ki, amikor a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer beindul. A Megyei Tanács a leszerződtetett szak-konzorcium közreműködésével erőfeszítéseket tett, hogy a megye lakosságát megkeresse, megszólítsa, tájékoztassa a projekt lehetőségeiről, célkitűzéseiről. Külön kiemeltük a lakosság szerepét, feladatát a sikeresség elérése érdekében. Az eredményességet közvélemény kutatás során mérjük fel, ez jelenleg is zajlik, ennek eredményéről június végén számolunk be.

-Mikortól lehet beüzemelni a megyei hulladékgazdálkodási rendszert?
-A tömörítő állomások kivételével a megyei rendszer gyakorlatilag üzemképes. Szolgáltató szakcégekre van szükség, amelyeket nemzetközi közbeszerzéssel választunk ki. Optimista véleményem az, hogy 2017. januárjától indulhatna a rendszer, ha az ajánlattevő szolgáltatók nem bonyolódnak hosszadalmas óvási procedúrákba. Számításaink szerint 2016. végére a csíkszeredai átrakó állomás is elkészül.

-Ideális esetben hogyan fog működni ez a rendszer, mit tapasztalhat majd a lakosság?
-Ideális esetben a lakosság azt tapasztalja, hogy a szolgáltatók pontosan, menetrendszerűen elszállítják a hulladékot. Tisztán hagyják a gyűjtőszigeteket, miután rendszeresen üresítik a kihelyezett kukákat, nem vegyítik össze a lakosság által szelektíven gyűjtött hulladékot. A hulladékszállító és a kukás autók, konténerek tiszták, rendezettek, karbantartottak lesznek. Őszintén remélem, minden polgár elégedett lesz a szolgáltatással.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .