Mind az óceánon úszó hulladékszigetek, mind egy-egy áradás után az árterekben feltorlódó hulladékáradat arra hívja fel a figyelmünket, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy az élővizeket is megóvjuk az eldobható műanyag szennyeződésektől. A tiszai hulladékszennyezés a fogyasztói társadalom terjedésének egyik tipikus „negatív externáliája”. A fogyasztás következtében robbanásszerűen növekszik a hulladékok mennyisége is, melynek kezeléséhez, szelektáláshoz mindig késleltetve érkezik az igény, a „használati útmutató” és az infrastruktúra. Ennek a problémának a megszűntetésére jött létre a PET Kupa, ami eleinte az ártéri hulladékokból épített hajónaszád versenyéről szólt, mára viszont kinőtte magát és a PET Kupa csapata hulladékmonitorozást végez, szakmai egyeztetéseket szervez, szemléletet formál és nemzetközi kapcsolatokat épít ki, hogy összefogással oldja meg a problémát a keletkezés gyökerénél.

A IV. PET Kupa egy június 30-i nagy erdőtisztítással kezdődik Tiszaszalkán, majd július 2-án, közel 100 fős létszámmal, 15 csapattal kezdetét veszi a hajóépítés és a verseny! A csapatok egy hétig eveznek, csatáznak, kincset keresnek, erdőt takarítanak és – igazi kalózként – természetközeli életmódot folytatnak a Tisza mentén. Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Intézet által is támogatott programot érzékenyítő előadások, gyerekprogramok, sajtóesemények teszik maradandóvá.

A begyűjtött hulladékot (kb. 3 tonna) a PET Kupa önkéntesei szelektálják és összepréselik, majd a THG Nonprofit Kft-nek köszönhetően újrahasznosításra továbbadják. Így lesz a „hulladék importból” újra termék. A kezdeményezéshez folyamatosan lehet csatlakozni, mert egész évben szerveznek monitorozást, takarítást, szemléletformáló projekteket.

Jelentkezés és további információ: www.facebook.com/petkupa és petkupa@gmail.com

Forrás: budapestwatersummit.hu