fbpx

Olcsóbb szemétdíj azoknak, akik szelektíven gyűjtenek

Olcsóbb lesz a szemétdíj azoknak, akik külön gyűjtik a különböző típusú hulladékot egy most készülő tervezet szerint – írja a transindex.

A román környezetvédelmi minisztérium egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amely értelmében az állampolgárok által fizetett hulladék-elszállítási díj nagysága annak függvényében kerülne megállapításra, hogy szelektíven gyűjtötték azt vagy sem – jelentette be Cristiana Pașca Palmer miniszter.

A 211-es törvény arra ösztönözné a lakosságot, hogy minél kevesebb hulladékot termeljen a szemétlerakókba, és minél több értékes nyersanyagként hasznosítható szemetet adjon le. Több módszert is megvizsgálnak, az egyik a belga modell, amelyben standard méretű szemeteszsákokat (10, 20, illetve 60 litereseket) osztanának ki, amelybe külön gyűjthetik az emberek a papírt, műanyagot, és így mérhető a mennyiség is. Ezeket bizonyos napon viszik el egy héten, nem akkor, amikor a háztartási vegyes hulladékot, sőt Belgiumban ha a papírt akkor teszi ki a polgár, amikor a vegyes hulladék elszállításának napja van, még büntetést is kell fizetnie – vázolta a modell lényegét a miniszter.

Jelenleg Romániában a háztartási hulladékot az újrahasznosíthatókkal vegyesen dobják el az emberek. A cél az, hogy megfelelő eszközökkel segítsünk az embereknek, hogy szelektíven gyűjthessenek; mi megteremtjük a törvényi hátteret, de a helyi hatóságokon és a hulladékgazdálkodási vállalatokon fog múlni, hogy kialakítsák a megfelelő infrastruktúrát – hangsúlyozta a miniszter. A külön gyűjtött hulladékért nem szabnának ki elszállítási díjat, csak a vegyes hulladékért, tehát minél figyelmesebben gyűjti szelektíven a lakos a szemetet, annál kevesebbet fog fizetni.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .