fbpx

Szemétben fuldoklik a Machu Picchu

Az inkák egykori romvárosát elöntötte a szemét. A hatóságok képtelenek megbirkózni a rohamosan szaporodó hulladékkal, amelyet elszállítani is nehéz a 2400 méter magasan fekvő turisztikai látványosság környékéről.

A 2400 méter magasan fekvő Machu Picchut évente egymillió turista keresi fel. Ám a látogatók valóságos szeméthegyeket hagynak maguk után. Az utcaseprők már nem bírnak a mintegy 14 tonna felhalmozódott hulladékkal, amelynek elszállítása szinte lehetetlen a hegyről.

Foto: El Comercio

A turisták olykor két -három kilónyi szemetet szórnak el: műanyag palackokat, konzervdobozokat – panaszolja a környezetvédelemért felelős képviselő, Maria Moreno. Ráadásul ezt a hulladékot még komposztálni sem lehet, így egyre csak gyűlik a szemét. Az Unesco már veszélyeztetett területnek nyilvánította a régészeti lelőhelyet.

Alternatív megoldást próbálunk találni a helyzet megoldására, egyenlőre sikertelenül – magyarázza David Gayoso, Machu Picchu polgármestere.

Az Unesco egy év türelmi időt adott a helyi hatóságoknak a helyzet megoldására. Különben kénytelenek lesznek elzárni a turisták elől a világ egyik legszebb és talán legizgalmasabb fellegvárát.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .