fbpx

Azbeszt van, törvényesség nincs

A Párbeszéd Magyarországért adatkérésben próbálja megtudni, mit tettek a hatóságok a Városliget azbeszttartalmú épületeinek bontásánál az emberek egészségének megóvásáért. Tanúk és videofelvételek igazolják, hogy a bontás a szükséges óvintézkedések nélkül történt meg, vagyis a politikai akarat és a profit megint fontosabb volt az embereknél és a környezetnél.

A fővárosi kormányhivatal állítása szerint megtörtént az azbeszttartalmú épületek bontásával kapcsolatos bejelentés a városligeti rombolás előtt, ami bizonyítja: a területen valóban volt az évtizedekkel ezelőtt betiltott, súlyosan rákkeltő anyagból. Nem tartották azonban be az ilyenkor kötelező előírásokat: nemcsak a szálló por, de számos kődarab és törmelék is kijutott a területről, és az azbeszttartalmú hulladék sorsáról sem tudni.

A Párbeszéd Magyarországért adatkérésben igyekszik tisztázni az eset összes fontos részletét. Szimbolikus, hogy már a Liget Budapest projekt első munkafázisánál ilyen látványosan semmibe vették a jogszabályokat, a helyszínen tartózkodók és a környéken élők egészségét. A párt minden lehetséges jogi lépést meg fog tenni azért, hogy a továbbiakban betartsák a jogszabályokat és minimalizálják a környezeti és egészségügyi kockázatokat.

A kormány pedig ne beszéljen többet a Városliget zöldítéséről: aki rákkeltő azbesztporral szennyezi be a budapestiek kedvenc zöldterületét, az jobban teszi, ha ezentúl meg sem próbálja zöldre festeni a betonozást és a rombolást!

Budapest, 2016. július 19.

Karácsony Gergely,

a Párbeszéd Magyarországért társelnöke,

Zugló polgármestere

Forrás: OS/MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .