fbpx

Gyöngyös bekeményít?

2016. májusi ülésén új rendeletet alkotott Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete a közösségi együttélés szabályairól. Az új rendelet 2016. augusztus 1-én lép hatályba, megfelelő türelmi időt adva a rendelkezések megismerésére, és alkalmazására való felkészülésre – írja a gyongyos.hu.

Egy közösség akkor lehet életképes, ha működnek az együttélés alapvető íratlan és írott szabályai. Városunk is akkor lesz élhető, ha lakói tiszteletben tartják egymás érdekeit, és betartják a közösségi együttélés szabályait. A gyöngyösi önkormányzat ennek érdekében alkotta meg a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletét, amely segíti a város lakóit a békés együttélés megteremtésében.

Az augusztus 1-én hatályba lépő szabályozás több területen fekteti le az alapvető szabályokat, és rendelkezik azok megszegésének bírságairól. A büntetési tételek magánszemélyek esetében 5000-től 200 000 forintig terjednek, míg jogi személyek esetében a kiszabható közigazgatási bírság felső határa 2 000 000 forint. A polgármesteri hivatal közterület-felügyelői helyszíni bírság kiszabására lesznek jogosultak, valamint bejelentésre közigazgatási hatósági eljárás keretében is lefolytatható az eljárás. Az új rendelet hat nagy területen fekteti le a közösségi együttélés alapvető szabályait: a környezetvédelem, a közterületek használata, a parkolás rendje, a reklámfelületek hasznosítása, az állattartás, a jelképek védelme és a hulladékgazdálkodás szabályai kerültek a jogszabályba.

A rendelet hatályba lépését követően bírsággal lesz sújtható az, aki a közterületre kihelyezett hulladékban kutat, válogat, aki nem tartja be a kerti zöldhulladék égetésére vonatkozó szabályokat, vagy például, aki a kézi szemetesekbe a szokásos mértékűnél nagyobb mennyiségű hulladékot helyez el.

Augusztus elsejétől az is büntethető lesz, aki a települési hulladékot, szelektív hulladékot nem az önkormányzat rendeletében foglaltak szerint gyűjti, vagy helyezi ki a közterületre, gyűjtőedényen kívül helyezi el például a szelektív hulladékot. Ugyancsak bírsággal kell számolnia annak, aki a veszélyes hulladékot nem a hulladékgyűjtő udvarban adja le, hanem a települési vagy szelektív hulladékkal keverve kezeli.

A rendelet teljes szövege megtalálgató a www.gyongyos.hu oldalon. A rendelet hatályba lépéséig valamennyi gyöngyösi háztartásba eljuttat az Önkormányzat egy tájékoztató szórólapot annak érdekében, hogy a szabályok megismerése által az önkéntes jogkövető magatartást elősegítse.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .