fbpx

Konyhai hulladék kezelés – Hulladék, ami ÉRTÉK

Az étkeztetés során keletkező hulladék gyakran magas költséget és terheket jelent, nem csak az éttermeknek, hanem minden egyéb vendéglátó ipari egységnek ahol étkezés történik – írja a kevesebbhulladék.hu.

A vendéglátó ipari létesítmények elszállítási szolgáltatást vesznek igénybe, ami hosszú távon költséges, valamint olyan „hulladékot” visznek el, amiből könnyen értékes tápanyagforrás lehetne. Ez nem egy utópisztikus elképzelés. Épp ellenkezőleg. Az új technológiáknak köszönhetően olyan dolgok válnak lehetővé, amiket korábban el sem tudtunk volna képzelni. A GreenGood komposztáló is egy ilyen technológia, amely az élelmiszer- és konyhai hulladékot nem több, mint 24 óra alatt komposzttá alakítja. És mindezt teljesen zaj és szagmentesen teszi, ami máskor gyakran kísérője az előrehaladott állapotban lévő szerves hulladék tárolásának. A titok a figyelemreméltóan gyors feldolgozási sebességben rejlik, amit az ACIDULO mikroorganizmusok, a magas hőmérséklet, a savas és sós közeg együttes hatása éri el. Mindemellett a berendezés nanotechnológiás légszűrőket használ, ami megakadályozza a káros gázok kibocsátását.

greengood komposter (3)

A KOMPOSZTÁLÁS NEM CSAK NEKÜNK SEGÍT, HANEM A BOLGYÓNKNAK IS

A mai trendek alapján jobban odafigyelünk arra, hogy mit veszünk, mennyit, milyen forrásból, és milyen minőségben. Ezzel nem csak a keletkezett hulladék mennyiségét lehet csökkenti, de egy egészségesebb életvitel kulcsa lehet, mialatt a környezetet is óvjuk. A nagyobb adag hulladék mennyiségének csökkentése meglepően könnyű attól a pillanattól kezdve, hogy környezetbarát módon állunk hozzá a hulladék kezeléséhez. Ha a hulladék nem kerül feldolgozásra közvetlen a keletkezés helyén – pl. a konyhában – megnehezíthetjük a dolgunkat az adminisztrációs terhekkel, magas begyűjtési és ártalmatlanítási költségekkel, de legfőképp a hulladéklerakók növelésével, telítésével.

MIT LEHET VALÓJÁBAN KOMPOSZTÁLNI?

Komposztálható bármilyen élelmiszermaradvány, gyümölcs, zöldségek, kávé, tea, tojáshéj és – bár hihetetlenül hangzik – de a nyers és főtt hús, tészta, szószok, rizs, pékáru is komposztálható. És igen, még mindig egy napos időről beszélünk. Ha ma valamilyen konyhai hulladékot teszünk az elektromos komposztálóba, holnap ilyenkorra akár már értékes és tápanyagban gazdag komposztot vehetünk ki belőle, amit felhasználhatunk a talaj javítására.

AZ ELEKTROMOS KOMPOSZTÁLÓK EGYRE ELTERJEDTEBBEK A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOKBAN IS

Szlovákiában és Csehországban már több mint 150 konyha használ elektromos komposztálót. Ezek iskolákban, óvodákban, hotelekben, éttermekben, kávézókban találhatóak. A bevezetésre a legfőbb motivációt náluk leginkább a hulladék zöldebb és innovatívabb kezelése adta. Ezen felül az iskolák és óvodák a saját hulladékuk feldolgozásából keletkező komposztot felhasználják a saját területükön a talaj gondozására vagy oktatási célokra. Az sem elhanyagolható, hogy olyan megoldást szerettek volna megvalósítani, amivel megtakarításokat érhetnek el az egyre növekvő hulladékelszállítási díjak mellett – ebben nagyon jó úton járnak. Sikeres példa lehet a pozsonyi Hotel Premium **** vagy a Komenského iskola és óvoda.

Facebook Comments

2 thoughts on “Konyhai hulladék kezelés – Hulladék, ami ÉRTÉK

  • 2016/08/29 at 10:06
    Permalink

    Kedves Emandel!

    Igen, hallottunk mi is a svéd berendezésről, sajnos ott sikertelen tesztelés zajlott, több problémával. Ez egy más technológia, más jellemzőkkel, magasabb hatásfokkal. Ha minden igaz, az e-mail címem megjeleníti itt az oldal, itt lehet keresni engem. Abban igaza van, hogy az eljárás nem új. Itthon viszont hiánypótló, és eddig ilyen technológia nem volt elérhető (a svéd technológiát nem feltétlen venném egy kalap alá). Természetesen nem árulunk zsákbamacskát, így bármikor ki lehet próbálni a berendezés kisebb változatát, ami könnyen mozgatható, nekem is nehezemre esett elhinni, mikor elkezdtünk foglalkozni a témával 🙂

    Üdvözlettel,
    Erik

    Reply
  • 2016/08/04 at 15:46
    Permalink

    Igen, ez egy jól csengő reklámcikk. Vajon tényleg ennyire jó a technológia és a berendezés? A múlt évben egy svéd gyártmányú berendezésről zengtek ódákat, ami egy budapesti szálloda konyhájába volt telepítve. A próbaüzem nem vált be. A svéd kereskedelmi tanácsos hivatala is megerősítette: a berendezés nem hozta az előzetesen ígért eredményeket. Nos, nekem szükségem lenne ilyen jól működő, nagy teljesítményű gépre. Hol keressem? Egyébként az eljárás nem új: az 1970-es! (nem elírás!) években már működtek ilyen berendezések a Szovjetúnióban – egyet én is láttam a saját szememmel: évente 700 ezer tonna (ez sem elírás!) lakosági hulladékot komposztál és még ma is működik.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .