fbpx

Nemzeti „kuka-gate”: botrány botrány hátán

Áprilisban központosította a hulladékszállítást a kormány, de továbbra is a szegedi szolgáltató viszi el a szemetünket, ám az állam egy fillért nem utalt még a munkájáért, sőt, most 61 milliót akar inkasszálni a cég számlájáról – állítja Szabó Sándor országgyűlési képviselő – írja a szeged.hu.

Nemzeti „kuka-gate: botrány botrány hátán

Sajtótájékoztatón számolt be a szemét ügy legújabb botrányos fejleményéről a szegedi honatya csütörtökön délelőtt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Városgazda sori telephelye előtt.
– A szemészállítás és vele együtt a hulladékgazdálkodás is gyakorlatilag mára fenntarthatatlanná vált, ennek több is oka is: egyrészt a rendszer maga forráshiányos, a kormány sok pénzt vont ki a rendszerből, másrészt a hulladékgazdálkodásban is egy piaci átrendeződés folyik és végül, ami legfontosabb ok, hogy a Fidesz-modellnek megfelelően itt is egy központosítás zajlott le az elmúlt időszakban – mondta Szabó Sándor.

Teljes a káosz szemét ügyben: olykor a törvény sem szent

Április óta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyongazdálkodási Zrt. szedheti csak be országszerte a lakosságtól a hulladékszállítás díját, ennek egy bizonyos részét szolgáltatási díj gyanánt visszaosztja a feladatot ellátó szolgáltatóknak.  A központosított cég viszont április óta nem látja el a feladatát, a szemetet elszállító cégek eddig egyetlen fillért sem kaptak az elvégzett munkájukért, ezért most szerte az országban különböző megoldásokon gondolkodnak, hogy túléljék ezt az időszakot.
– A fővárosban például – a törvénnyel ellentétben – továbbra is a munkát elvégző cég bocsátja ki a számlát, van olyan társaság, amelyik abban gondolkodik, hogy a központnak bérszámlázást végezzen, és vannak olya cégek, amelyek előleget igényeltek, hogy a munkát továbbra is el tudják végezni, ne lehetetlenüljenek teljesen el.
Az országgyűlési képviselő elmondta, az előleg a korábbi szolgáltatási díj 10-60 százaléka lehet, de a maximális előleg sem fedezi a valós költségeket, ami előbb-utóbb teljesen lehetetlen helyzetbe hozza a hulladékgazdálkodással foglalkozó – zömében önkormányzati – cégeket.

Az állam egyik keze nem fizet, a másik pedig inkasszál

Szabó Sándor beszélt arról is, hogy nagy problémát jelent ez a lakosságnak is, akik április óta semmiféle számlát nem kaptak, majd később egyszerre zúdítanak a nyakukba egy nagy összegű fizetni valót.
A nemzeti hulladékgazdálkodási társaság elnök-vezérigazgatója azt ígérte ugyan, hogy augusztusban minden ügyfelük megkapja a második negyedéves hulladékszállításról szóló csekket, de ez meglehetősen kétséges, hiszen ehhez először egy új informatikai rendszert  kell létrehozni.
– Ennek az lesz a következménye, hogy az év vége felé egyszerre egy féléves számlát zúdítanak a lakosság nyakába, ami sokaknak meglehetősen nagy leterhelést jelent majd.
Szeged szocialista országgyűlési képviselője beszámolt arról, hogy a káosz ezzel még nem ért véget: a napokban a Környezetvédelmi Főfelügyelőség levelet írt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek, amelyben az áll, hogy a szegedi társaság fizessen be 61 millió forint hulladéklerakási díjat. De miből fizessen a szegedi cég, amikor az állam egy másik cége neki sem fizeti ki a munkája, a szemétszállítás ellenértékét?
Így azonban a társaság nem tudja ezt a nagy összeget kifizetni. Erről tájékoztatta is a főfelügyelőséget, amelynek az volt a válasza, amennyiben a cég nem tudja igazolni, hogy mindent megtett azért, hogy a bevételei befolyjanak, akkor 8 napon belül inkasszót nyújt be és leemeli a környezetgazdák számlájáról a 61 millió forintot, holott ez a helyzet nem a szegedi cég miatt következett be.
– Ez felháborító és botrányos. Az egyik állami szerv inkasszálni akarja a szegedi közszolgáltató számláját azért, mert egy másik állami szerv nem teljesíti a törvényből adódó kötelezettségét, április óta nem bocsájt ki számlát, és így a szegedi cég sem jut a pénzéhez – mondta el Szabó Sándor.

Ha nem jön meg a „kukapénz”, kevesebb jut a város működésére

A közgyűlés az év elején egy új céget hozott létre, amely csak a hulladékszállításért felel majd. Ez azonban hivatalos formában csak augusztus elsejétől áll fel, így az átmeneti időben továbbra is a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi ezt a munkát. Ám a társaság nem tisztán ezzel foglalkozik, hanem az önkormányzati kötelező feladatok jelentős részét is ellátja, többek között a közterület-fenntartást, a temetkezést, a városüzemeltetést. – Erre a város biztosít forrást a cégnek, ha pedig a környezetvédelmi főfelügyelőség leemeli a cég számlájáról azt a 61 millió forintot, amely egyébként az elvégzett munkájáért be sem folyt, úgy a más forrásból származó pénzt vonna el, s így veszélybe kerül a kötelező önkormányzati feladatok ellátása – mondta a honatya, hozzátéve, hogy ez elfogadhatatlan, ezért Botka László polgármester levélben fordult a Környezetvédelmi Főfelügylőséghez, ő pedig a Földművelésügyi Minisztériumhoz, válaszoljanak arra, hogyan kívánják ezt az áldatlan helyzetet rendezni? Tudnak-e haladékot adni a hulladéklerakási díj befizetésére, mindaddig, amíg a társaság meg nem kapja a másik állami cégtől a munkájáért járó jogos ellenértéket.
Szabó Sándor kiemelte, ha nem sikerül tisztázni a helyzetet, úgy a város működése kerülhet átmeneti zavarba. Többek között a parkfenntartás, az utak tisztítása, karbantartása, vagy kártevők irtása eshet áldozatul a szemétszállítás központosításának.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .