fbpx

Városliget Zrt: csak veszélytelen azbesztcementet találtak a Hungexpo-területen

Független vizsgálatok igazolják, hogy a városligeti volt Hungexpo-irodaházaknál talált azbesztcement nem jelent veszélyt a környéken élőkre és a park látogatóira. Az egészségre veszélyes szórt azbeszt nem található a területen – közölte a Városliget Zrt. az MTI-vel.

A Városliget Zrt. közleményében felidézte: a műszaki ellenőr július 16-án a bontási terveken nem szereplő, azbesztpalának tűnő anyagot azonosított az építési törmelékben a leendő Magyar Zene Háza területén a bontási munkáknál. A gyanús anyagot a kivitelező az előírásoknak megfelelően körbekerítette és felfüggesztette a munkát az érintett területen. A műszaki ellenőr ezt rögzítette az építési naplóban, valamint engedélyt adott arra, hogy folytassák a munkát a nem szennyezett területen.

Közölték: a cég kezdeményezésére Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének elnöke a szervezet további szakembereinek bevonásával független vizsgálatot végzett, ami megerősítette, hogy a volt Hungexpo-irodaházak területén kizárólag a vállalat műszaki ellenőre által feltételezett helyeken található meg az azbesztcement-tartalmú építési hulladék, amelynek kezelését minden előírást betartva végzik.

Hangsúlyozták: a területen, ahogy korábban is többször jelezték, nem található az egészségre valóban veszélyes úgynevezett szórt (szálas) azbeszt.

A cég múlt pénteki közleményében idézte a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének az azbesztcement készítéséről szóló alábbi tájékoztatását:

“az eljárás során körülbelül 90 százalék cementet 10 százalék azbeszttel kevertek és nedves eljárással formába sajtoltak. A cement jól megkötötte az azbesztszálakat és beépített állapotban ezekről az azbeszttermékekről nem szabadulhatott fel veszélyes mennyiségű azbesztszál.” 

Az építőiparban korábban azbesztcement tetőfedő palát használtak.

A zuglói polgármesteri hivatal pénteken, az MTI-hez eljuttatott közleményében az írta: Karácsony Gergely (PM) polgármester a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezetéséhez és az illetékes kormányhivatalhoz fordul annak érdekében, hogy tisztázódjon a Városligetben a volt Hungexpo-épületek bontásakor felmerült gyanú, amely szerint az egyik épületből rákkeltő azbeszt juthatott az építési törmelékbe. Úgy fogalmaztak: tanúk és videofelvételek igazolják, hogy a bontás a szükséges óvintézkedések nélkül történt meg, nemcsak a szálló por, de számos kődarab és törmelék is kijutott a területről, ami azbesztszennyeződés esetén komoly egészségi kockázatot jelent mind az ott dolgozóknak, mind a parkot használóknak és a környéken lakóknak.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .