fbpx

2015 a negatív rekordok éve volt

Aszály, árvíz, tengerszint emelkedés. Egy klímajelentés alapján a 2015-ös év volt az eddigi legpusztítóbb a környezetre nézve, számos negatív rekord íródott be az évkönyvekbe.

Rekordértékek állítódtak fel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában, az átlaghőmérséklet emelkedésében és tengerszint növekedésben, amelynek hatására a vízzel borított területek tovább növekedtek. Kijelenthető, hogy a globális klímaváltozás adatainak szisztematikus gyűjtése óta a 2015-ös évben jelentkeztek a legrosszabb értékek.

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Központ (NOAA) tegnap publikált nyilvános jelentésében arról számolnak be, hogy az elmúlt év során a kibocsátott üvegházhatású szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid rekord értéket ért el. A 300 oldalas jelentés 450 tudós közreműködésével készült a világ minden tájáról, mely során tízezres nagyságrendű adathalmazt értékeltek ki.

Selected events from the State of the Climate in 2015 report

Kép: NOAA

A légkörben a CO2 koncentráció átlagértéke 399,4 ppm-re emelkedett, amely 2,2 ppm növekedést jelent a 2014-es évhez képest.

A globális átlaghőmérséklet 0,16 Celsius fokkal növekedett a korábbi évhez képest, amely az eddigi legmagasabb értéket jelenti. Ha az elmúlt század átlaghőmérsékleti értékéhez hasonlítjuk, akkor a 2015-ös érték attól 0,9 Celsius fokkal magasabb.

A jelentés az új hőmérsékleti csúcsérték okának a hosszútávú éghajlati változás mellett  az El Nino jelenséget határozza meg. A Csendes- óceán felmelegedése a múlt évben olyan mértékű volt, mint 1950. óta még soha.

A tengerszint növekedése 2015. évben szintén új rekordot döntött, amely 70 mm-el magasabb az 1993. évi átlagértéktől. Ez a növekedés kb. 3,3 mm-t jelent évente, amely a Csendes-óceán nyugati, illetve az Indiai-óceán területén még intenzívebb.

A részletes jelentés az alábbi linken érhető el.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .