fbpx

Környezetbarát vásárlás, de hogyan?

Napi vásárlásaink során rengeteg impulzust kapunk azzal kapcsolatban, hogy melyik a helyes út az általunk áhított termékek beszerzéséhez. Egyesek azt mondják, hogy a helyben történő vásárlás a zöld út, mivel nincs jelentős szállítási költség, míg az online vásárlás gyors, kényelmes az ajtónkig hozzák az árut, nem kell autóba ülni, kevesebb szállítási ráfordítással juttatható el a termék a megrendelőhöz. Feltesszük a kérdést, melyik a zöldebb út a vásárlásaink során?

Online vásárlás vagy boltok és bevásárlóközpontok

A válasz, mint nagyon sok egyenlet esetében függ a változóktól, nem mondhatjuk ki, hogy egyik egyértelműen jobb a másiknál. Át kell gondolni mindkét esetben a ráfordított energiát, különböző változókat, mint a vásárlásonként változó csomagolást, vagy pedig az olyan nehezen számszerűsíthető értéket, hogy az ismerősünknél, barátunknál a szomszédban tudunk vásárolni.

Kombinálj!

A vásárlás módját mindig a prioritás határozza meg. Ha nagyvárostól távol élsz, sokat kell utaznod a boltokig, akkor javasolt az online rendelés, ebben az esetben a csomagolási hulladék háttérbe szorul a fosszilis energiával szemben.

Ha gyalogosan, biciklivel, helyi tömegközlekedéssel el tudod érni a kiválasztott célt, akkor vásárolj boltokban, ha lehet helyben készített termékeket.

Összefoglalva a legjobb megoldás a termékektől függően a két megoldás kombinációja, mely mindenki esetében más és más, vásárlási szokásoktól, igényektől függően, tehát mindenki egyedi vásárlási koefficienssel rendelkezik.

 

Facebook Comments

One thought on “Környezetbarát vásárlás, de hogyan?

  • 2016/08/16 at 12:45
    Permalink

    Megnehezíti a környezetbarát vásárlást, ha egy – ráadásul piacvezető! – ásványvíz palackozó cég váratlanul lecseréli PET palackjait színtelenről (víztisztáról) halványzöldre. Többszörösen érthetetlen megoldás még akkor is, ha esetleg nem tudták volna, hogy a PET esetében a színes – különösen a zöld és a sárga! – lényegesen alacsonyabb értékű, gyakorlatilag szennyező az újrafeldolgozási folyamatban. A cég környezetvédelmi vezetőjét én kirúgnám.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .