fbpx

Zöldalma lesz az Apple

Már 14 Apple összeszerelő üzem kapta meg a hulladékmenetes működésért járó tanúsítványt, a következő években pedig megújuló energiára állnak át – írja a hirado.hu.

Az Apple szerdán jelentette be, hogy mind a 14 kínai összeszerelő üzeme megkapta az „UL zéró hulladék” tanúsítványt. Ez azt jelenti, hogy az itt keletkező összes hulladékot feldolgozzák, újrahasznosítják vagy komposztálják.

A program 2015 januárjában kezdődött, és eddig 140 ezer tonna hulladékot sikerült visszaforgatni a gyártásba, ami egyébként lerakóba került volna. Az üzemek egyesével nyújtották be a kérelmeiket, és mindegyiket igazolta a tanúsítványokat kiadó szervezet. Az első két elismerést az Apple legnagyobb beszállítója, a Foxconn kapta meg két telephelyére 2016 év elején.

„Aki gyárlátogatásra jön, láthatja, hogy nagy halmokban állnak az anyagok az udvaron, amit visszaviszünk a beszállítóknak”- idézi Lisa Jacksont, az Apple környezetügyért felelős alelnökét a Hszinhua hírügynökség.

Jó példa erre a csomagolás, amit a beszállítók megtisztítanak, feldolgoznak, majd ha átmegy a minőségellenőrzésen, újra a futószalagra tesznek.

Az elmúlt években az Apple nagy erőfeszítéseket tett arra, hogy javítsa a beszállítói lánca hatásfokát, ez felel ugyanis a cég karbon lábnyomának 77 százalékáért.

A zöldenergiák felé is nyitnak, az egyik legfontosabb beszállító, a Lens Technology azt ígéri, hogy az Apple-nek végzett munkáit 2018-ra már teljesen megújuló forrásokból fogja elvégezni. A Lens Hunan tartományban gyártja az iPhone-ok és iPad-ek üveg borítását, home gombját, és kameralencséit. Ehhez évi 500 millió kilowatt óra energiát fogyasztanak el.

Az Apple-nek összesen 346 beszállító cége van Kínában, a vállalat a helyi energiaszolgáltatókkal közösen több mint 2 gigawatt naperőművi kapacitást épít ki 2020-ig, amivel 20 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátását spórolják meg.

Lisa Jackson elmondta: az Apple már 200 megawattnyi napenergiás projektet támogat Kínában, ebből 170 megawattot Belső-Mongóliában.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .