fbpx

Civilek a Budapest Víz Világtalálkozó sikeréért

Az idei év egyik kiemelt nemzetközi környezetvédelmi eseményének, a Budapesti Víz Világtalálkozónak a házigazdája ismét Magyarország lesz – áll az Öko Urbana Egyesület közleményében.

A 2016. november végén megrendezésre kerülő  Budapesti Víz Világtalálkozó 2016. célja, hogy nemzetközi együttműködéssel segítse a fenntartható vízgazdálkodás kialakítását. Ez a célkitűzés csakis az egyes országok kölcsönös segítségnyújtásával, valamint a vízgazdálkodás terén szerzett tapasztalatok megosztásával valósulhat meg.

Földünk teljes vízkészletének 97%-a tenger, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlan, a maradék 3% vízkészlet 2/3-a pedig gleccserek, hó, illetve jég formájában van jelen, így összességében a világ vízkészletének csupán 1%-a használható fel közvetlenül ivóvízként az emberiség számára.

A vízgazdálkodással kapcsolatos problémák közismertek: A vízkészlet eloszlása teljesen egyenetlen, egyes országok tartós szárazsággal kell hogy szembenézzenek, más országokban pedig olykor néhány hónap alatt lezúdul az egész évi teljes vízmennyiség. A vízhiányban szenvedő térségekbe vízutánpótlást eljuttatni költséges, hiszen a víz nehéz, szállítása drága.

A civilek sokat tehetnek azért, hogy ajánlások megfogalmazásával segítsék a tiszta ivóvízhez való jog, az integrált vízgazdálkodás, valamint a zöld gazdaság témakörökben a Budapest Víz Világtalálkozó sikerét. Erre bátorítanak most minden környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetet.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .