fbpx

Az LMP törvényi szintű javaslatot tesz a kiskunhalasi szennyezés miatt

Az LMP a Kiskunhalas határában évek óta illegálisan tárolt nagy mennyiségű veszélyes hulladék azonnali elszállítását és ártalmatlanítását várja a kormánytól.

Az ügy újra rámutat a kormány és a szakhatóság rendszerszintű problémájára. Van itt minden, ami a mai Fidesz érát jellemzi: sikkasztás, csődbűntett, strómanok, elhúzódó hatósági eljárások, felfüggesztett  börtönbüntetés, valamint 500.000 forintig kiszabható pénzbüntetés, ami eltörpül az elhagyott hulladék elszállításának mintegy 150 milliós költsége mellett.

Az LMP a “szennyező fizet” elve alapján a kötelező környezeti kárfelelősség  jogi szabályozásának rendezését, a hatóságok ellenőrzési tevékenységének javítását és a közérdeket szolgáló szankciók végrehajtását követeli. Ha a kormány képtelen ezen alapvető feladatai teljesítésére, a Lehet Más a Politika párt önálló törvényi szintű javaslatot tesz.

Bár a Csongrád Megyei Kormányhivatal nyilatkozata szerint jogszerű és körültekintő eljárás történt a veszélyes hulladéklerakó esetében, most mégis csak a civileknek köszönhető, hogy nyilvánosságot kapott az emberi egészséget, ivóvizet hosszú ideje veszélyeztető, ezer tonnányi hulladékot tartalmazó terület. Az eset arra mutat rá, hogy a kormány által legyengített hatóságok tehetetlenek a lakosságot veszélyeztető környezetszennyezőkkel szemben. A gazdasági bűnözés és a korrupció egyre többször gátlástalan környezeti károkozással is jár.

A budapesti Illatos út nem az utolsó kirívó esete volt annak, hogy felelőtlen cégek a mérgeket hátrahagyva a lakosság egészségét, talajaik és ivóvizük biztonságát hosszú távon veszélyeztethetik, miközben a közérdek védelmére felállított hatóságok tehetetlenül figyelik az eseményeket. Kiskunhalas mellett savak, festékek, oldószerek, olajok, egészségügyi veszélyes hulladékok, laboratóriumi vegyszerek maradékait hagyták hátra már ötödik éve, teljesen szabálytalanul.
Előre látható volt, hogy a környezetvédelmi intézményrendszer meggyengítését célzó kormány-offenzíva megteszi a hatását. A hatóság bedarálása a politika által vezényelt kormányhivatalokba, a civilek megfélemlítése és a források kivonása oda vezetett, hogy a saját Alaptörvényük által is jogosnak ítélt egészséges környezethez való jogunkat nap mint nap a kormány sérti meg a legjobban.

Sallai R. Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke és Ikotity István, az LMP Bács-Kiskun megyei illetőségű országgyűlési képviselője követeli az ügy felelőseinek érdemi felelősségre vonását. Egyúttal felhívja a kormányt a kötelező környezeti kárfelelősség jogi szabályozásának rendezésére, a hatóságok ellenőrzési tevékenységének javítására, a közérdeket szolgáló szankciók végrehajtására.  Folyamatosan számon kérik a kiskunhalasi lakosság egészségét veszélyeztető kockázatok felszámolását. Ha szükséges, saját maguk nyújtják be a szükséges jogi szabályozási javaslatot az Országgyűléshez.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .