fbpx

Tarlós megkapta a felhatalmazást

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésével felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy folytasson egyeztetést a nemzeti fejlesztési miniszterrel, valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. vezetőivel a hulladékgazdálkodási feladatok ellátása feltételeinek tisztázására.

A testület által megtárgyalt előterjesztés szerint a szolgáltatási díj mértéke az erre vonatkozó rendeletben szereplő díjképlet alapján “egyes szubjektív megítélésre alkalmas tényezők miatt teljes pontossággal jelenleg nem határozható meg”.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. által készített előzetes díjkalkuláció alapján megállapítható, hogy ez az előírás a rendeletben meghatározott díjképlettel az FKF esetében nem teljesül, és nem teljesülne még a maximális elérhető díj esetén sem. Ennek következtében az FKF gazdálkodásában csaknem évi 10 milliárd forint hiány keletkezhet – írták.

Az FKF gazdálkodásában jelentős likviditási problémát okoz, hogy a havi számlázásról az új rendszerben át kellene állnia negyedévesre, ami veszteségmentes működés – a fenti hiányzó forrás biztosítása – mellett is jelentős likvidforrás-igényt keletkeztet. Ez az FKF számításai szerint a teljesítésigazolás, a számlázás-kifizetés átfutási idejét tekintve nagyságrendileg ugyancsak 10 milliárd forint folyamatos forrásigényt jelent – tették hozzá.

Tarlós István a javaslat vitájában úgy fogalmazott, nincs kibékülve a hulladékgazdálkodásban kialakult helyzettel, de azt reméli, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökkel péntekre tervezett találkozóján ezt a kérdést is sikerül tisztázniuk. A főpolgármester problémaként említette, hogy a város eddigi nyereséges ágazata mindenképpen veszteségessé válik az új rendszerben, ráadásul az átalakítás már elnyert uniós támogatásokat is veszélyeztet.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .