fbpx

Sztrájk lehet az FKF-nél

A héten kirobbant korrupciós botrány, úgy fest, végképp sok volt a Fővárosi Közterület-fenntartó dolgozóinak, a szakszervezet azt tervezi, hogy munkabeszüntetéssel tiltakozik. Ha ez bekövetkezik, bajok lesznek a budapesti szemétszállítással – írja a lokal.hu.

Sztrájkra készülnek a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) dolgozói, miután sokadjára sem sikerült megállapodniuk a bérekről a cégvezetéssel – erről értesült a Lokál az ügyre rálátó forrásokból. Úgy tudjuk, hogy szerdán már az elégséges szolgáltatások biztosítása kapcsán ültek tárgyalóasztalhoz a felek, a törvényes munkabeszüntetés feltétele ugyanis az, hogy ebben egyezség szülessen. A szakszervezet eltökélt, ha a menedzsmenttel nem sikerül megállapodniuk a sztrájk ideje alatt is kötelezően nyújtott szolgáltatásokról, akkor bíróságra mennek.

A konfliktus hátterében egy vita van, a dolgozók ugyanis 10 százalékos béremelést szeretnének, csakhogy Csontos István vezérigazgató eddig minden ilyen tervet lesöpört az asztalról. – A főnök meg is mondta az FKF alkalmazottainak nyíltan, hogy szerinte így is sokat keresnek, szóval ne is álmodjanak több pénzről – mesélte a Lokálnak egy belsős forrásunk. A bejelentés már akkor is sokaknál kiverte a biztosítékot, a héten a Mandiner internetes portálon kirobbant mutyi pedig csak olaj volt a tűzre.

Mint arról a Lokál is beszámolt, egy közel 18 milliós közbeszerzés éppen Csontos István régi barátjának cégénél landolt, ráadásul úgy, hogy a nyertes Sikos Zsolt előzetesen „jóváhagyta” a pályázati kiírást. A SAS Group névű cég így napi 350 ezer forintért adott tanácsot a közterület-fenntartónak. A díjazás mértékét Csontos István a jelek szerint már egyáltalán nem sokallta, jóllehet az FKF-nél átlagosan 180 ezer forint nettót visznek haza a dolgozók havonta. Ugyan a cég szerint ők jogszerűen jártak el, a főváros mégis vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. Ennek eredményétől függően az is könnyen előfordulhat, hogy Csontos Istvánt felállítják a vezérigazgatói székből.

Ha sztrájk jön, az példátlan lenne Budapest történetében, és félő, hogy ezt az itt élők is megemlegetik. Az FKF végzi ugyanis a lakossági hulladék elszállítását, több mint 800 ezer háztartás évi 700 ezer tonna szemetét kezelik, de a közterek tisztán tartása is az ő feladatuk. A helyzet súlyosságával bizonyára az FKF is tisztában van, ennek ellenére – bár július 31-ig ígérte – továbbra sem állt elő semmiféle javaslattal a bérrendezés kérdésében.

A cikk szerzője: Hecker Flórián

A cikk megjelenése a lokal.hu weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .