fbpx

Magyarország nem mondhat le a fosszilis energiahordozókról

Az energiabiztonság nemcsak gazdasági, hanem egyre inkább geopolitikai stratégiai kérdés is, ezért a hazai energiapolitikában egyre nagyobb hangsúlyt kap az állami szerepvállalás – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára 2016. szeptember 1-jén, a Bányásznap országos központi ünnepségén, Gyöngyösön.

Az államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta: az állami kézbe vett földgáztárolók nemcsak az ország ellátásbiztonságát erősítik, hanem kereskedelmi és politikai célokat is szolgálnak a megfelelő hálózati infrastruktúra kiépülésével. Hozzátette, a hazai rendszerfejlesztést is előirányozó nemzetközi és uniós részvétellel tervezett földgázvezeték-projektek nyomán a tárolók jelentősége felértékelődhet.

Az LNG, mint alternatív energiaforrás szerepét értékelve Aradszki András elmondta: habár a cseppfolyós földgáz nagymértékben hozzájárulhat a kelet-közép-európai régió ellátásbiztonságához, a térség infrastruktúra-fejlesztései nélkül az új források fő haszonélvezője Nyugat-Európa marad.

Az államtitkár sikeresnek ítélte a fejlesztési tárca által megjelentetett bányászati koncessziós pályázatokat, hiszen az első három tenderen 17 területre kötött szerződés összesen 6,37 milliárd forint bevételt jelent az állami költségvetésnek. A fejlesztési tárca 2013 óta az idei 10 felhívással együtt összesen 28 szénhidrogénes, 5 geotermikus és 1 barnakőszenes pályázati felhívást jelentetett meg. Kiemelte, hogy a legfrissebb szénhidrogén koncessziós pályázatok esetében a részvételi díj 10 millió forintról 7 millió forintra, a minimális bányajáradék pedig 19 százalékról 16 százalékra csökkent. A módosításokkal garantálható, hogy a kedvezőtlen piaci körülmények ellenére is megmaradjon a hazai bányászati koncessziókat övező eddigi növekvő verseny és fokozódó befektetői érdeklődés.

A hazai ásványkincsvagyon egyéb elemeire is kitérve Aradszki András felidézte, hogy a fejlesztési tárca a Földművelésügyi Minisztériummal közösen szorgalmazza a magyarországi talaj termőképességének megőrzését, ennek érdekében a hazai nem-fémes ásványi nyersanyagok fokozottabb felhasználását. Az államtitkár végezetül a bányászati és az erőművi szektorra nehezedő változékony piaci kihívásokról beszélt, amelyre álláspontja szerint az eredményes üzemeltetéssel, a kitermelésben rejlő speciális adottságok és szinergiák minél nagyobb arányú kihasználásával adható megfelelő válasz.

Forrás: OS

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .