fbpx

Szemétszállítás: módosítják az önkormányzati rendeletet

A közgyűlés elé kerül a települési támogatások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítása csütörtökön – írja a dehir.hu.

A város 2004 óta biztosít hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjtámogatást a 70. éven felüliek részére. Ez azt jelenti, hogy ezekben az esetekben amely esetén a jogosultak részére a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság nem állít ki számlát, hanem azt összesítve, egyben számlázza le az önkormányzat felé. Az önkormányzati költségvetésből rendelkezésre álló összegből fizeti meg a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a jogosultak helyett.

Idén április elsejétől módosult a hulladéktörvény, az állam átvette a közszolgáltatóktól a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díja beszedéséhez kapcsolódó feladatokat, és ezeknek a koordinálására létrehozta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-t (NHKV Zrt.).

A települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szabályairól szóló rendelet szerint ha az önkormányzat díjkedvezményt, mentességet, vagy ingyenességet állapít meg, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj ezáltal meg nem fizetett összegét az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott szervezet számára az önkormányzat köteles megtéríteni.

A jövőben tehát a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjtámogatásban részesülők helyett az önkormányzatnak az állam felé – az NHKV Zrt. részére – kell teljesítenie a számlafizetést a közszolgáltató helyett.

A rendelet szerint a polgármester – az egyéb támogatások kategóriáján belül – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megfizetéséhez támogatást állapít meg. Egyrészt a 70. életévét betöltött, egyedül élő jogosultnak, vagy ha a jogosult kizárólag házastársával, élettársával, bejegyzett élettársával, szülőjével, 70. életévét betöltött gyermekével, kiskorú gyermekével, fogyatékossági támogatásban vagy emelt összegű családi pótlékban részesülő egyenesági hozzátartozójával, vagy testvérével él közös háztartásban. A támogatás abban az esetben illeti meg a kérelmezőt, ha a lakást kizárólag az előzőekben felsorolt személyek használják, valamint közszolgáltatási díj tartozásuk a közszolgáltatónál nincs. (Feltéve, hogy a háztartásban élők egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum háromszáz százalékát, egyedül élő esetén a nyugdíjminimum 400 százalékát.) Másrészt a 75. életévét betöltött, egyedül élő jogosultnak járhat támogatás, vagy ha a jogosult kizárólag házastársával, élettársával, bejegyzett élettársával, szülőjével, 70. életévét betöltött gyermekével, kiskorú gyermekével, fogyatékossági támogatásban vagy emelt összegű családi pótlékban részesülő egyenesági hozzátartozójával, vagy testvérével él közös háztartásban. A támogatás abban az esetben illeti meg a kérelmezőt, ha a lakást kizárólag az előzőekben felsorolt személyek használják, valamint közszolgáltatási díj tartozásuk a közszolgáltatónál nincs.

A rendelet szerint a támogatásról szóló határozatban megállapított jogosultság fennállásának időtartama alatt a közszolgáltatóhoz havonta kell átutalni az átvállalt közszolgáltatási díjat.

A jogszabályi változások következtében a rendeletet módosítani szükséges és a közszolgáltató helyett az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott szervezetet kell szerepeltetni a rendeletben.

Az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott szervezet kijelöléséről, feladatköréről, az adatkezelés módjáról, valamint az adatszolgáltatási kötelezettségek részletes szabályairól szóló kormányrendelet alapján a közszolgáltatónak adatszolgáltatási kötelezettsége van az NHKV Zrt. felé, ugyanis köteles minden olyan adatot megadni, amely az NHKV Zrt.-nek a közszolgáltatási díj számlázásához szükséges. A közszolgáltató az adatszolgáltatási kötelezettségét az önkormányzat közreműködésével teljesíti, ugyanis az állapítja meg a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjtámogatásban részesülők jogosultságát és az erről szóló adatokat rendszeresen megküldi a közszolgáltatónak.

Az önkormányzat az NHKV Zrt. által benyújtott számla alapján az abban szereplő összeget 15 napon belül köteles átutalni az NHKV Zrt. részére.

A cikk megjelenése a dehir.hu weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .