fbpx

Párizsi klímaegyezmény: történelmi áttörés Kína és az Egyesült Államok ratifikációja

Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője szerint történelmi áttörés, hogy Kína és az Egyesült Államok eljutott a párizsi klímaegyezmény aláírásához és ratifikációjához.

Kína és az Egyesült Államok – a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója – bejelentette szeptember 3-án a hangcsoui G20-csúcstalálkozó helyszínén, hogy a pekingi és a washingtoni törvényhozás ratifikálta a tavaly decemberben tető alá hozott párizsiklímamegállapodást, és az erről szóló dokumentumokat átadták Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak.

Kőrösi Csaba az M1 aktuális csatornán közölte: Kína és az Egyesült Államok együttesen a világ kibocsátásának 38,8 százalékáért felelős. A megállapodás életbe lépéséhez 55 országnak kell ratifikálnia az egyezményt, amelyek az összes kibocsátás 55 százalékáért felelősek. Véleménye szerint ez összejöhet, az év végére 57-58 ország is ratifikálhatja az egyezményt.

Úgy vélte, könnyen lehet azonban, hogy a megállapodás az Európai Unió formális csatlakozása nélkül lép életbe. Az EU együtt tárgyalt, és együtt kívánja befejezni a ratifikálási folyamatot, azaz letétbe helyezni a dokumentumot az ENSZ főtitkáránál. Eddig azonban mindössze Magyarország, Franciaország és Ausztria ratifikálta az egyezményt – mondta Kőrösi Csaba.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .