fbpx

Évente tizenhatezer forintot dobunk ki a szemétbe

A tudatos vásárlás otthon kezdődik. Magyarországon évente 400 kilogramm felesleges hulladék képződik, jelentős része bevásárlásaink során. Ezt a hulladék­mennyiséget könnyen ki tudnánk iktatni az életünkből, csak tudatosabban kell átgondolnunk, mi az, amire valóban szükségünk van, amit ténylegesen használunk és elfogyasztunk.

A tudatos vásárlás otthon kezdődik, amikor előre megtervezzük, hogy mire van szükségünk ténylegesen, és úgy lépünk be a boltba, hogy pontosan tudjuk, mit fogunk megvenni. Azzal, hogy következetesen végiggondoljuk, valójában mit is kell megvennünk, sokat tehetünk a környezetünkért. Ugyanis ha olyan termékeket, dolgokat vásárolunk meg, amiknek tényleg hasznát vesszük vagy elfogyasztjuk, megakadályozzuk azt, hogy még több felesleges hulladék keletkezzen.

Magyarországon évente fejenként 400 kilogramm hulladék keletkezik, melynek jelentős részét bevásárlásaink során visszük haza. A vásárlásaink 40%-a nem előre tervezett, sok esetben felesleges – írja az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség. Egy korábbi statisztika szerint itthon a lakosság átlagosan évente több mint 160 ezer forintot költ élelmiszerekre – s ezek jelentős része, körülbelül 16 ezer forint értékű áru, a szemétben végzi. Országosan 400 ezer tonna, vagyis háztartásonként évente 100 kilogramm ennivaló megy a kukába.

Több praktika létezik, amelyeket könnyen alkalmazhatunk a bevásárlások során, hogy tudatosak maradjunk, és ne vásároljunk feleslegesen olyan dolgokat, amelyek úgyis a szemétben kötnek ki. Lássuk a könnyen betartható jó tanácsokat!

  1. Mielőtt boltba indulsz, írj bevásárló listát, így nem kerül felesleges termék a kosárba!
  2. Válaszd a nagyobb kiszerelésű terméket, ennek megvásárlásával nemcsak időt és pénzt takarítasz meg, de kevesebb hulladékot is termelsz!
  3. Ne menj éhesen vagy szomjasan vásárolni!
  4. Vásárold a frisset és a hazai termékeket!
  5. Annyit és olyat vegyél, amire tényleg szükséged van és elfogyasztasz!
  6. Ne dőlj be minden promóciónak és akciónak!
  7. Hasznos és tartós dolgokat vásárolj, amiket nem csak egyszer fogsz használni!
  8. Fordítsd több időt és kevesebb pénzt az ajándékok kitalálására!
  9. Ha megoldható, vásárolni egyedül menj, hagyd otthon a gyerekeket! J

Többek között erről is szól a Médiaunió „Nem nehéz…!” kampánya, amely arra kívánja felhívni az emberek figyelmét, hogy a környezetvédelem mindenki egyéni felelőssége és a hétköznapok során oda kell figyelni a környezettudatos viselkedésre. „A Föld létezik néhány milliárd éve és még fog is. De az emberek nem lesznek rajta, ha tönkreteszik a környezetüket és nem lesz tiszta víz és levegő. Nekem ezért nem nagy áldozat ötven pluszlépést tenni a szelektív kukáig vagy előre gondolkodni” – mondta Geszti Péter, a Médiaunió elnökségi tagja.

A kampány során az érdeklődők további tippeket és hasznos tanácsokat kaphatnak a nemnehez.hu weboldalon és a kampány Facebook-oldalán.

Forrás: médiaunió

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .