fbpx

Ismét lehet pályázni a MOL Zöldövezet Programra

A Mol Magyarország és az Ökotárs Alapítvány idén 11. alkalommal hirdeti meg a MOL Zöldövezet Programot.

A MOL 2005-ben indította útjára egyedülálló Zöldövezet Programját. Magyarországon ez az egyik legnépszerűbb olyan pályázati lehetőség, amely támogatja, hogy egy ház vagy település lakói együtt újítsák fel közös zöldterületeiket.

2012-től a budapesti társasházak közösségei is részt vehetnek a programban, 2014-től pedig már közösségi kertekre is lehet pályázni. A program eddigi sikereit kiválóan mutatja, hogy a helyi szervezetek és a lakosság óriási lelkesedéssel, egymást támogatva, sok százezer négyzetméter zöldfelületet hozott létre. A program a hazai sikerek mellett Szlovákiában és Romániában is eredményesen működik, ahol a MOL ottani leányvállalatai segítik a helyi kezdeményezések megvalósítását.

A programnak köszönhetően eddig több mint 135 millió forintnyi támogatásban részesültek a nyertes pályázók. 2015-ig a MOL Zöldövezet Program keretében közel 100 ezer fa, virág és cserje települt több mint 1,5 millió négyzetméter területen.

A pályázat elmúlt éveiben több száz kert, belső udvar és közösségi tér szépült meg és kapott új zöldfelületet, a közösség aktív segítségével. A pályázat kiemelt célja ugyanis – természetesen a zöldfelületek növelésén túl – hogy a programok a tervezéstől a megvalósításig a helyiek aktív részvételével valósuljanak meg, valamint a lakók kialakított területek gondozásában is vállaljanak szerepet. A programhoz eddig több mint húszezer magyarországi lakos csatlakozott, ők közel másfél millió négyzetméternyi új zöldövezetet hoztak létre, ez másfél Margitszigetnyi területet jelent. A megújult terek között voltak társasházi belső udvarok, szabadidőparkok, sportpályák, vagy akár kastélyparkok is.

A MOL az Ökotárs alapítvánnyal közösen idén is várja azon civil szervezetek, társasházak jelentkezését, akik a helyi közösség bevonásával szeretnének létrehozni egy közösségi parkot, egy zöld belső udvart, vagy közösségi kertet.

Pályázni három kategóriában lehet:

  • A kategória: közösségi funkciójú zöld területek létesítése, fejlesztése és rehabilitációja az ország egész területén;
  • B kategória: társasházak belső udvarainak zöldítése az ország egész területén.
  • C kategória: közösségi kertek létesítése 50 000 főnél nagyobb településen

Az ötletpályázatok beérkezési ideje: 2016. október 10. (hétfő) 16:00 óra

Fontos kitétel, hogy a létrehozott, felújított területnek mindhárom kategória esetében közösségi funkciókat kell ellátnia. A terveket is a helyi közösség bevonásával kell kidolgozni, de a helyieknek a munkálatokban és a terület utógondozásában is aktívan részt kell venniük. A pályázat utófinanszírozott, tehát az elnyert támogatást teljes egészében a program tartalmi és pénzügyi elszámolása után kapja meg a támogatott szervezet.

Bővebb információt a programról, és a pályázati felhívást a www.molzoldovezet.hu weboldalon talál!

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .