fbpx

ÁSZ: Magyarország megfelelően gazdálkodott a szén-dioxid-kvótákkal

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata szerint Magyarország megfelelően gazdálkodott a szén-dioxid-kvótákkal, az ellenőrzött szervezetek szabályozottsága megfelelt a jogszabályoknak, csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, és az értékesített kvóták bevételeinek felhasználása is klímapolitikai célokat szolgált.

A számvevőszék csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szén-dioxid-kvóták kereskedelmének rendszere 2014-ben és 2015-ben módosult. Az ellenőrzés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Országos Meteorológiai Szolgálat, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., és az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség feladatellátását értékelte a 2013. január 1. és 2015. szeptember 30. közötti időszakra.
Az ÁSZ megállapította: a szervezetek tevékenységének szabályozottsága megfelelő volt, az követte a jogszabályváltozásokat. A szén-dioxid-kvótákkal gazdálkodás kontrolljait kialakították és működtették, aminek eredményeként csökkent a klímaváltozást befolyásoló üvegházhatású gázok kibocsátása, biztosítva ezzel a nemzetgazdasági, társadalmi és környezetvédelmi érdekek együttes érvényesülését. A szén-dioxid-kvóta kereskedelemhez kapcsolódó intézményrendszert érintő átalakítások szabályszerűen megtörténtek.
Jelezték: az érintett tárcák és szervezetek között fennálló tájékoztatási kötelezettség azonban nem minden esetben felelt meg a jogszabályi előírásoknak.
Szabályszerű volt a jóváhagyott kibocsátási egységek kiosztása, visszaadása és törlése, és az egyéb emisszió-kereskedelmi feladatatok ellátása, valamint a szén-dioxid-kvóták értékesítése. Az értékesítéséből származó bevételek felhasználása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt, ugyanakkor nem használták ki teljes mértékben a pályáztatott forrásokat. A kibocsátási egységek értékesítéséből származó bevételi előirányzatokból támogatott beruházások összhangban voltak a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában megfogalmazott klímapolitikai célkitűzésekkel.
A számvevőszék szerint az ellenőrzött szervezetek a pályáztatási folyamatban igen, de a szén-dioxid-kvótákkal való gazdálkodás teljes folyamatára vonatkozóan nem alakítottak ki gazdaságossági, hatékonysági és eredményességi követelményeket.
Az ÁSZ a nemzetgazdasági miniszternek, a nemzeti fejlesztési miniszternek és a földművelésügyi miniszternek fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .