fbpx

Módosul a termékdíjtörvény – segítség a közszolgáltatóknak

A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvényt módosításáról szóló törvényjavaslat jogértelmezést segítő, adminisztrációcsökkentésre irányuló, valamint környezetvédelmi célok érvényesítését szolgáló rendelkezéseket tartalmaz.

A törvényjavaslat alapvető módosító rendelkezései a gépjármű átalány fizetés lehetőségének kiterjesztését a kishaszongépjárművekre és az autóbuszokra, a belföldön hulladékká vált termékek újrafelhasználásra előkészítését és a használt termék újbóli felhasználásra történő előkészítését ösztönzését, az adminisztrációcsökkentésre, pontosításra és ésszerű egyszerűsítésre irányuló intézkedések megteremtését, és a kötelezettek jogértelmezési kérdései által feltárt joghézagok megszüntetését szolgálja.

Az újrahasználatra előkészítés ösztönzése érdekében nem kell a termékdíjat megfizetni az újrahasználatra előkészítés során vagy újbóli felhasználásra előkészítést követően előállított termékdíjköteles termék esetén. A rendelkezés értelmében kizárólag a termékbe újonnan beépített termékdíjköteles alkotórészek és tartozékok esetén kell a termékdíjat megfizetni.

Segítség a közszolgáltatóknak

A termékdíj szabályozás alól jelenleg a megújuló forrásból készült, biológiailag lebomló zacskó, és az elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyag szemeteszsák kivételt képez, amelynek feltétele, hogy a termék mindkét oldali felületének legalább 20%-át kitevő, meghatározott felirat szerepeljen. A korszerű technológiáknak köszönhetően egyre elterjedtebbek a biológiailag lebomló műanyag zacskók, amelyek komposztálható tulajdonságukat elveszítik a különböző vegyi anyagokat tartalmazó feliratok ráhelyezésével, ellenkező esetben azonban az érintett gazdálkodót termékdíj-kötelezettség terheli.

A közszolgáltatókat az elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló zsák tekintetében szintén termékdíj-kötelezettség terheli a hatályos Ktdt. által előírt felirat feltüntetésének hiányában. A probléma feloldása érdekében a nevezett két termék a termékdíjköteles termékek közé kerül, azonban a termékdíjat nem kell megfizetni. Megszűnik ezzel a feliratozási kitétel a biológiailag lebomló zacskók és az elkülönítetten gyűjtött hulladékok gyűjtésére szolgáló zsákok esetén. Ugyanakkor az érintett gazdálkodóknak nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik, amelynek célja – a visszaélések kockázatának csökkentésén túlmenően –, hogy az e termékek kibocsátott mennyiségéről biztosított legyen az adatgyűjtés az európai uniós kötelezettség teljesítéséhez.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .