fbpx

Komoly támogatás a lakossági komposztálás beindítására

Közvitára bocsátotta október 28-án a román környezetvédelmi minisztérium azt az útmutatót, amely a lakossági komposztkészítés támogatásának mikéntjéről szól. A tervezethez a közzétételtől számítva tíz napig lehet javaslatokat beküldeni – írja a finantare.ro cikke alapján a transindex.ro.

A tervezet szerint mintegy százezer háztartást látnának el egy 50 millió lejes költségvetésű program keretében komposztkészítésre alkalmas felszereléssel, ezzel bátorítanák a lebomló háztartási hulladék újrahasznosítását keletkezésük helyszínén, a háztartásokban. A komposztot a lakók vagy a komposztálást koordináló önkormányzatok természetes trágyaként használják majd fel, vagy értékesíthetik.

A komposztáló konténerek 200-400 literesek lennének, és nem igényelnek különösebb karbantartást. Kihelyezésükre (háztartásonként egy-egy konténerre) a helyi polgármesteri hivatalok pályázhatnak a Környezetvédelmi Alaphoz a rendelkezésre álló pénzalapok keretei között.

Mivel 2017. január 1-től életbe lép a 80 lej/tonna szeméttárolási díj, a minisztérium azt reméli, az egyéni komposztálás jelentősen hozzájárulhat a fejenkénti szemétmennyiség csökkentéséhez.

A lebomló hulladék, mint amilyen az ételmaradék, kerti növényi hulladék, konyhai hulladék, az össz-szemétmennyiség felét teszi ki. Összekeverve a többi hulladékkal kerül a hulladéktárolókba, szinte lehetetlenné téve az utólagos szétválogatást is. A jelenlegi kezelése a lebomló hulladéknak Romániában nagyon káros a környezetre, nem hatékony és gazdaságilag is ráfizetéses. A hivatalos statisztikák szerint jelenleg Romániában a komposztálási arány 0%, amelyen sürgősen javítani kell.

A cikk megjelenése a transindex.ro weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .