fbpx

Uniós támogatás az élelmiszer-hulladékok csökkentéséhez

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta az uniós költségvetésből fedezett 222,7 millió eurós beruházási csomagot a fenntarthatóbb és karbonszegény projektek uniós tagállami megvalósítása érdekében – írta közleményében az EB csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a környezet javítása és az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében mozgósított uniós finanszírozás további beruházásokat lehetővé téve összesen 398,6 millió eurót (mintegy 123,5 milliárd forint) fordít 23 tagállamban megvalósuló 144 új projektre.
Magyarországon két program részesül uniós támogatásban, összesen 4,6 millió euró (mintegy 1,4 milliárd forint) értékben.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 3,6 millió eurós támogatást kap a parlagi sas állomány megóvására a madárpopuláció növelésére.
Várakozások szerint a tenyésztésből eredő populációnövekedés több mint 10 százalékos lehet, az éves halálozási arány pedig kevesebb, mint 12 százalék.
Mint írták, az egyesület hangsúlyosabban kívánja felhívni a közvélemény figyelmét a veszélyeztetett madárfajra, emellett az elnyert összeg legalább három bűnvádi eljárást is támogat a sasokat levadászó magánszemélyek ellen.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 1 millió eurós támogatást kap a magyar nemzeti élelmiszer-hulladék megelőzési terv részét képező programja megvalósítására.
A projekt célja, hogy csökkentse a háztartásoknál keletkező hulladék mennyiségét, változtasson az élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos lakossági szokásokon. A program egy kommunikációs kampány segítségével azt szeretné elérni, hogy évente fejenként 4 kilogramm alá csökkenjen a keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége Magyarországon.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .