fbpx

NFM: a megállapodás globális szintű lehetőség

A péntektől hatályos párizsi klímaegyezmény globális szintű lehetőség a környezet védelmére, egyben esély a magyar szaktudás, technika értékesítésére is – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI-nek.

Makai Martina hangsúlyozta, a klímamegállapodást támogató országok komolyan gondolták döntésüket, ezt bizonyítja, hogy az egyezményt aláíró 195 országból 95, az üvegházhatású gázok kibocsátásáért felelős országok 68 százaléka már ratifikálta. Köztük a legnagyobb kibocsátók: az Amerikai Egyesült Államok, Kína, India és Brazília is – tette hozzá.
A helyettes államtitkár elmondta, hogy a párizsi klímaegyezmény európai uniós szintű vállalásokat tartalmaz, amelyeket az egyes tagállamok valósítanak meg, a részletszabályokról a tagállamok jelenleg is tárgyalnak. Az Európai Unió (EU) vállalta, hogy 2020-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását 20 százalékkal, 2030-ig pedig 40 százalékkal mérsékli az 1990-es kibocsátási értékhez képest.
Hangsúlyozta: Magyarország az üvegházhatású gázok kibocsátásának 1990-es mértékéhez képest már 39 százalékos csökkenést ért el.
Makai Martina úgy fogalmazott: arra ösztönzik az iparágakat, hogy olyan technológiákat alkalmazzanak, amelyek nem járnak együtt az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a nagy ipari kibocsátóknak pedig, ha nem hajtanak végre ilyen irányú beruházásokat, a tevékenységük folytatásához szén-dioxid-kvótákat kell vásárolniuk.
A helyettes államtitkár arról is beszámolt, hogy az egyezmény a fejlődő országokkal szemben, ahol csak most épül ki az ipar, azt az elvárást fogalmazta meg, hogy az általuk kiépített ipari beruházásoknál minimalizálják az üvegházhatású gázok kibocsátását.
Ehhez azonban a fejlett országoknak, mint például Magyarországnak, technológiai és tudástranszfert, illetve pénzügyi forrást kell biztosítaniuk a fejlődő országoknak – mondta. Kiemelte: Magyarország kétszer 1 milliárd forintot ajánlott fel a fejlődő országoknak ilyen irányú céljaik megvalósítására. Előkészítés alatt van egy magyarországi székhelyű, úgynevezett Balkán pénzügyi alap felállítása is. Erre a kormány szerint azért van szükség, hogy Magyarországon is legyen egy olyan pénzügyi alap, amely a balkáni országok kötelezettségvállalásainak megvalósításához technikai, illetve pénzügyi segítséget nyújt.
Hangsúlyozta: ha Magyarország időben észreveszi azokat a lehetőségeket, amelyek a fejlődő országokban, például a balkáni országokban indított beruházásokban rejlenek, akkor az ország új piacokat is nyerhet a magyar szaktudásnak és technológiának.

Forrás:MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .