fbpx

Csak a hulladék 10%-át gyűjtjük szelektíven

Magyarországon 2015-ben 2,2 millió tonna lakossági hulladék keletkezett, aminek mindössze 10%-át gyűjtötték szelektíven. A szelektíven gyűjthető hulladék legnagyobb részét az élelmiszerek és fogyasztási cikkek csomagolóanyagai teszik ki.

A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyagfajta szerint elkülönített gyűjtését jelenti. A ház­tartásokban különféle termékek és csomagolásaik válnak hulladékká, ám ezek jó része alkalmas az újrahasznosításra. A legnagyobb mennyiséget az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek csomagolóanyagai (papír, műanyag, üveg, fém és italos kartondobozok), valamint az újságpapír teszik ki.

2015-ben több mint 2,6 millió tonna kommunális hulladék keletkezett, amiből 2,2 millió tonna származott a lakosságtól – ez lakosonként 225 kilogramm hulladékot jelent. A lakossági hulladéknak mindössze 10%-át, kb. 203 ezer tonnányit gyűjtöttek szelektíven – derül ki a KSH kimutatásából. Budapesten tavaly több mint 500 ezer tonna kommunális hulladékot, valamint több mint 66 ezer tonna anyagfajtánként szétválogatott, tehát szelektív hulladékot gyűjtött be az FKF. A vegyesen begyűjtött hulladék azonban még így is 37,5%-ban tartalmaz újrahasznosítható anyagokat – derül ki az FKF 2016-os „Válogassunk okosabban!” című kiadványából. Európában a hulladék mindössze 48%-át gyűjtik szelektíven, Magyarországon azonban még rosszabb a helyzet. Itthon ugyanis az emberek 80-90%-a vallja magáról, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot, valójában azonban csak 15%-uk szelektálja a szemetet – írja a Szelektálok.hu.

Hétköznapi tevékenységünk során az egyszerűen szelektíven gyűjthető hulladéktípusok közé tartozik a papír-, a műanyag, a fém- és az üveghulladékok. Ezek rendszeresen keletkeznek otthonunkban vagy éppen a munkahelyünkön, ugyanakkor nagy részük teljes mértékben újrahasznosítható, ezért fontos, hogy lehetőség szerint szelektíven gyűjtsük őket.

 • Az évente keletkező kommunális hulladék 13,4%-a papírhulladék, elsősorban újságpapír, kartondobozok, csomagolópapírok, irodai papírhulladékok, szórólapok és reklám­kiadványok, papírpohár, illetve italos karton.
 • Fémhulladék 1,8%-ban található meg a kommunális hulladékok között. Itthon körülbelül 800-900 millió alumíniumdobozt használunk el évente, aminek kevesebb mint 50%-át hasznosítjuk újra – derül ki a „Dobd be magad!” kampány adataiból.
 • A műanyag hulladék 13%-ban van jelen a kommunális hulladékok között. Magyarországon 80 millió darab műanyagpalack-hulladék keletkezik évente. Ha ezeket egymás mellé tennénk, eljutnánk velük a Holdra. Európában egyébként a PET palackok mindössze 48%-a kerül a szelektív kukákba.
 • Az egy évben keletkező kommunális hulladék 3,5%-ban tartalmaz üveghulladékot, ami a városi háztartási hulladék tömegének 8-10%-át teszi ki.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés egyik korábbi felmérése szerint a legtöbben a papírhulladékot gyűjtik szelektíven, majd a műanyag és üveghulladékot, a sor végén pedig az italos karton és az alumíniumhulladék található.

Látható, van még hova fejlődnünk a szelektív hulladékgyűjtés terén. Néhány tanács megfogadásával ezen változtathatunk:

 1. Mindig válogassuk szét a különböző szeméttípusokat!
 2. Gyűjtsük össze őket, és egy nagyobb adagban vigyük el őket a szelektív kukához!
 3. Rakjunk ki a lakásban vagy az erkélyre többféle kukát, amiben a különböző hulladék­típusokat gyűjthetjük!
 4. Figyeljünk rá, hogy csak „tiszta” hulladékot dobjuk a gyűjtőkbe!
 5. Lehetőleg minél kisebbre gyűrjük össze a szelektálni kívánt hulladékot!

A Médiaunió „Nem nehéz…!” kampányának őszi szakasza arra hívja fel a figyelmet, hogy mit tudunk tenni a már meglévő hulladékkal, hogyan tudunk vele környezetbarát módon elbánni. A fővárosban működő szelektív hulladékszigetekről szóló információ az alábbi anyagban található: http://www.fkf.hu/userfiles/file/20160923GYSZ.pdf.

További tippekért a „Nem nehéz…!” kampány Facebook-oldalán és a nemnehez.hu weboldalon találnak az érdeklődők. A kampányfilmek letölthetők:

https://www.youtube.com/channel/UCbb3JexGEUKz3QL_S1TgeXw

Facebook Comments

One thought on “Csak a hulladék 10%-át gyűjtjük szelektíven

 • 2016/12/22 at 17:33
  Permalink

  Nem szabad kicsinyesnek lenni. Ennek a többszörösét hazudjuk folyamatosan az EU-nak.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .