fbpx

Ne dobd el! Használd újra, cseréld el, add oda!

A különböző elhasznált, megunt holmik újrahasznosításával, újra felhasználásával sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk oda a felesleges dolgainkat, így nagy mértékben hozzájárulhatunk Földünk egészségéhez.

Idővel számos olyan holmi halmozódik fel lakásunkban, amelyet már nem használunk, és legszívesebben megszabadulnánk tőle. A könnyebbik út, ha egyszerűen kidobjuk ezeket a kukákba. Ugyanakkor van egy sokkal jobb és környezetbarátabb módja is, hogy eltüntessük feleslegessé vált dolgainkat.

Az egyik ilyen mód az újrafelhasználás, amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba kerül. Ez történik például a visszaváltható üvegekkel, a használt ruhákkal, az antikváriumba kerülő könyvekkel vagy az otthoni lekvárfőzés során, amikor meglévő befőttes üvegekbe töltjük az elkészült dzsemet. Az újrahasználattal megelőzhető a hulladék keletkezése, vagyis ez az egyik leginkább környezettudatos megoldás – írja a hasznosítsd.hu. Ám számos egyéb lehetőség is létezik a lakosság számára a különböző termékcsoportok újrahasználatára. Ilyen lehet, ha a már megunt vagy kinőtt gyerekruhákat átalakítjuk, illetve más célra használjuk. Az újrahasználat jellemző a művészvilágban is, ahol sokan úgy jelenítik meg környezettudatos gondolkodásukat, hogy hulladékból készítenek egyedi dolgokat, például ruhadarabokat.

A ház körül felhalmozódott fahulladékból könnyen barkácsolhatunk valamit, az elromlott háztartási gépeket pedig megjavíttathatjuk, ahelyett, hogy kidobnánk. Technikai eszközeink élettartama egyre rövidebb, ezért kulcsfontosságú, hogy mihez kezdünk velük, amikor elromlanak. Ha szervizbe visszük, meghosszabbíthatjuk életüket, így ritkábban kell új eszközöket vásárolni. Ez nemcsak a számítógépekre és telefonokra igaz, hiszen ruhánkat a szabónál, cipőnket pedig a cipésznél javíttathatjuk. Ezért mielőtt kidobunk valamit, gondoljuk meg, hogy nem tudjuk-e esetleg megjavíttatni, továbbadni vagy másképpen hasznosítani – írja a Hulladékboltermek.hu.

Az újrahasznosítás és újrafelhasználás mellett már hazánkban is nagyon népszerűek a különböző garázsvásárok, ahol eladhatjuk, elcserélhetjük a megunt holmikat. De ha nem tudjuk újrahasználni, átalakítani vagy továbbértékesíteni őket, akkor adjuk oda jótékonysági szervezeteknek, adomány­boltoknak, akik eljuttatják a rászorulóknak.

Hazánkban több olyan kezdeményezés indult, amely az újrafelhasználást hirdeti, de ezek főként egymástól elszigetelten működnek, nincsen olyan hálózat, amely igazán összekapcsolná őket. Ilyenek a cserebörzék (könyvek, ruhák, antik holmik), az újrahasználattal foglalkozó kereskedések (hibás alkatrészek cseréje, javító üzletek), az ipari szintű használatra előkészítés, szervezett újrahasználat (second hand), adományboltok és az online használtcikk-kereskedések.

Többek között az újrahasznosítás és újrafelhasználás gondolatára is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió „Nem nehéz…!” kampányának őszi szakasz, amelynek célja, hogy tudatosítsa az emberekben, hogyan tudnak környezettudatos módon elbánni a már meglévő szeméttel, felesleges holmijaikkal.

Néhány tipp arra, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy környezetbarát módon kezeljük azokat, amire nincs szükségünk:

  1. Hasznosítsd újra – akár egy csomagolás vagy doboz is újrahasznosítható!
  2. Használd fel újra – ha meguntál vagy kinőttél egy ruhát, készíts belőle egyedi darabot vagy használd fel más célokra!
  3. Használd fel újra a maradékanyagokat – a ház körül található hulladékanyagokból számos egyedi tárgy barkácsolható!
  4. Javítsd meg, ne dobd ki – ha elromlott egy gép vagy elszakadt egy ruhadarab, ne újat vegyél, hanem próbáld megjavíttatni!
  5. Cseréld el – ha már nincs rá szükséged, akkor cseréld el olyan dologra, ami hasznos lehet számodra!
  6. Add oda – ne dobd el a megunt, már nem használt holmidat, inkább add jótékonysági szervezeteknek vagy adományboltoknak.

További tippekért a „Nem nehéz…!” kampány Facebook-oldalán és a nemnehez.hu weboldalon találnak az érdeklődők. A kampányfilmek letölthetők:

https://www.youtube.com/channel/UCbb3JexGEUKz3QL_S1TgeXw

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .