fbpx

Külön utakon, de együttműködik az NHSZ és Miskolc

Országos jó példa a miskolci hulladékgazdálkodás

A törvényi rendelkezések 2012-ben megváltoztatták a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás előírásait és feladatellátási feltételrendszerét. Az átalakulás, ahol zökkenőmentesen zajlott, ott lakosságbarát intézkedéseket hozott. A további fejlődéshez a szereplők összefogása szükséges.

Miskolc és a térségében lévő 36 önkormányzat 4 év elteltével a törvényi változásoknak megfelelve példaértékű hulladékgazdálkodási rendszert épített ki. Ez tette lehetővé a 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő közszolgáltató megalakulását, az Európai Uniós források lehívását, a fenntartható gazdálkodáshoz kapcsolódó beruházásokat, fejlesztéseket a lakosság pénztárcájának megterhelése nélkül. Összességében Miskolcon és környékén,európai szinten is magas színvonalú hulladékgazdálkodási rendszer épült ki az elmúlt években.

Miskolc és térsége hulladékgazdálkodása a lakosságot terhelő költségek csökkentése mellett növelni tudta a szolgáltatás színvonalát, megvalósultak azok a fejlesztések, amellyel csökkent a települések környezeti terhelése. Ez a környezetbarát és okos hulladékgazdálkodás alapja.

Fontos a térség továbbfejlődése szempontjából, hogy a 2012-ben megkezdett átalakulási folyamat minden érintett fél megelégedésére a mai napon lezárult Miskolcon. Az állami, önkormányzati tulajdonú szervezetek által biztosított magas színvonalú ellátáshoz szükséges megállapodás aláírására került sor a miskolci önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. (NHSZ) tagvállalatai között, amivel a felek a további lépéseket is megalapozták.

A megállapodással a közszolgáltatási és ipari hulladékgazdálkodási tevékenység szétválasztási folyamata lezárult, a két különböző tevékenységet végző szervezet további fejlődése és zavartalan működése biztosítottá vált.  Az ipari hulladékok tekintetében az NHSZ csoport tagvállalatainak tevékenysége kiegyensúlyozott kiszolgálást biztosít partnerei számára.

A közszolgáltatásban Miskolc és 36 környékbeli település számára az egységes hulladékgazdálkodási rendszer további korszerűsítésére, fejlesztésére, újabb lakosságbarát intézkedések bevezetésére nyílik lehetőség, az ehhez kapcsolódó forrás igénybe vételével.  A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból első lépésként 2,2 milliárd forintot tud a térség a következő években a szelektív hulladékgyűjtési rendszer, a hulladékkezelés és a kiszolgáló létesítmények fejlesztésére fordítani, biztosítva ezzel a lakossági rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát.

 

Forrás: Miskolc Térségi Konzorcium képviseletében Miskolc MJV Önkormányzata

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .