fbpx

Új típusú hulladékválogató berendezést fejlesztenek Zalaegerszegen

Az eddigi hulladékkezelési módszereket átalakító, a vegyes gyűjtésű szilárdhulladékok válogatására szolgáló berendezés fejleszt ki Zalaegerszegen a 3B Hungária Kft. és a zalakarosi Szabadics Zrt. konzorciumi együttműködésben – közölte a konzorcium az MTI-vel.

A korszerű hulladékfeldolgozó rendszer kifejlesztését GINOP projektként, a Széchenyi 2020 program keretéből elnyert 506,37 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány támogatásával valósul meg.
A zalaegerszegi projekt keretében olyan öt eszközből álló korszerű technológiai rendszert fejlesztenek ki és építik meg a prototípusát, amely átalakítja az eddigi hulladékkezelési módszereket. Az új berendezésekkel a potenciális környezeti terhelést jelentő vegyes gyűjtésű, szilárd települési hulladékok szétválogatását, továbbá a hulladékokban rejlő értékes anyagok újrahasznosítását és a lerakóba kerülő hulladékok minimalizálását környezetkímélő módon oldják meg.
Az új technológiai rendszerrel a szilárd települési hulladékokból több értékes anyag hasznosítható, a kompakt méretű berendezésekkel csökken a helyigény, az energiafogyasztás és a környezetterhelés, illetve költséghatékony módon nyerhetők megfelelő minőségű másodnyersanyagok és -tüzelőanyagok. A közlemény szerint a hulladékkezelő rendszer moduláris felépítése révén rugalmasan igazítható a települési igényekhez, könnyen szállítható és gyorsan szerelhető.
A prototípus próbaüzeme a tervek szerint 2017 szeptember végéig elindul, a teljes projekt befejezése pedig 2018. február végére várható.

Forrás: MTI

Facebook Comments

One thought on “Új típusú hulladékválogató berendezést fejlesztenek Zalaegerszegen

 • 2016/12/19 at 21:51
  Permalink

  Jó lenne többet tudni róla. Ezt már máshol kitalálták, sőt már nálunk is meglehetősen sok pénzt vettek fel erre az OHÜ-től, amit nem kellett visszafizetni és az NHI nem is ellenőrizte.
  Amennyiben az Uniós és állami pénzeket nem lopják el, nem Patyomkin feldolgozókat építenek akkor a hulladékgazdálkodásban sokkal kevesebb szemét lenne.
  Én a leírtak és a gyakorlat alapján két lehetőségre tudlk tippelni: brazil gépsor, rabok. A harmadik a pénz mosoda, na ilyen a Fidesz világban nemfordulhat elő.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .