fbpx

Nem a lerakó felelős a daganatos megbetegedésekért

A sajtóban korábban többször megjelent, hogy Komádiban a helyiek arra panaszkodnak, hogy a településen kimagasló a daganatos megbetegedések száma.

A helyiek lehetséges kiváltó okként a korában rekultivált hulladéklerakóra, illetve a település ivóvízhálózatára gyanakodtak.

Az ügy tisztázására az Önkormányzat független szakértőt kért fel, mely vizsgálat eredményéről Tóth Ferenc polgármester úr  közleményben tájékoztatta a település lakosságát.

A közlemény szerint az elvégzett laboratóriumi szakértői vizsgálat eredményeinek kiértékelése során megállapításra került, hogy a vizsgált komponensek – a szulfát és a nitrát kivételével – nem haladják meg a 6/2009 (IV.14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendeletben a felszín alatti vizekre meghatározott anyagcsoportonkénti szennyezettségi határértékeket. A szulfát valószínűsíthetően a területre az évtizedek alatt kijuttatott, ürített szennyvízből származtatható, a mosószerek, valamint az egyéb tisztító- és tisztálkodási szerek alapanyagaként használt nátrium-szulfát összetevőből eredően, míg a nitrát jelenléte a mezőgazdasági területeken használt, sokszor túlzott mértékű műtrágya használatából ered. A laboratóriumi szakértői vizsgálat továbbra sem mutatott ki elhagyott szennyeződésre utaló körülményeket.

Az Önkormányzat az ügy kapcsán tájékoztatást kért továbbá az illetékes megyei tisztifőorvostól is a város egészségügyi helyzetével, különösen a daganatos megbetegedésekre vonatkozó adatokkal kapcsolatban. A megyei tisztifőorvos tájékoztatása szerint Komádiban az országoshoz hasonló a halálokok súlyának megoszlása és a daganatos megbetegedések előfordulása is, mely utóbbiak hátterében feltételezhetően egyéni tényezők állnak, nem pedig külső behatás.

Az ügyben szerzett információk alapján szerencsére egyértelműen megerősítést nyert, hogy a rekultivált régi hulladéklerakónál egészségre ártalmas, otthagyott hulladék nem található, így nincs olyan körülmény, amely miatt haladéktalan beavatkozás lenne szükséges – áll a közleményben.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .