fbpx

Száz tonna szemét árasztotta el egy ivóvíztározó környékét

Az utóbbi hetekben nagy mennyiségű, mintegy 100 tonna szemét árasztotta el Sanghaj egyik fő ivóvíztározójának környékét, a hulladék vélhetően két hajóról származik – jelentette a Shanghai Daily című angol nyelvű kínai napilap.

Az elsősorban tűkből, műanyagcsövekből, konzervdobozokból, ruhadarabokból és törött üvegekből álló szeméthalom november eleje óta sodródik a kelet-kínai metropoliszhoz tartozó Csungming szigetére, ahol a Sanghaj egyik fő vízforrásának számító és a szigeten 700 ezer embert ivóvízzel ellátó Tungfenghszisa tároló közelében gyűlt fel.

A Jangce torkolatánál található víztároló továbbra sem szennyezett és az ivóvíz biztonsággal fogyasztható Csungmingen – tájékoztatott a Shanghai Daily a sanghaji vízügyi hatóságra hivatkozva.

A sanghaji környezetvédelmi hivatal jelentése szerint már több gyanúsítottat őrizetbe vettek az illegális hulladéklerakással összefüggésben. A hatóságok azt gyanítják, hogy a szemetet két hajó borította ki a Jangce folyón.

A hulladék begyűjtésére több mint 40 munkást vezényeltek a helyszínre, a művelet előreláthatóan nagyjából két hétig tart majd.

A rendkívül gyors ipari fejlődésen keresztülmenő Kína már évek óta küzd a levegő, a talaj és a víz szennyezettségével, és a hatóságok gyakran az ipari vállalatokat védik, miközben a polgárokat igyekeznek elhallgattatni – jegyezte meg a sanghaji esetről szintén beszámoló The Guardian című brit lap. A kínai városokat gyakran sűrű szmog borítja, s a légszennyezettség évente több mint egymillió ember halálában játszik közre az ázsiai országban. Egy korábbi idei tanulmányból pedig kiderült, hogy Kínában a gazdaságok, gyárak és vidéki háztartások által használt vízforrások több mint 80 százaléka ivásra alkalmatlan a szennyezettségük miatt.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .