fbpx

Konkrét lépéseket sürget a Levegő Munkacsoport a légszennyezettség visszaszorításáért

Konkrét kormányzati lépéseket sürget a Levegő Munkacsoport a légszennyezettség visszaszorítása érdekében – közölte a civil szervezet az MTI-vel.

A következő napokban várható rendkívüli hideg miatt fokozódni fog a lakossági levegőszennyezés, ugyanis sokan tudatlanságból vagy gondatlanságból olyan tüzelőanyagokkal fűtenek (lignit, nedves fa, hulladékok), amelyek súlyosan szennyezik a környezetet. A civil szervezet szerint ennek elsősorban következetes tudatformálással lehetne elejét venni.
Közleményében a munkacsoport az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatait idézi, amely szerint Magyarországon évente több mint 14 ezer ember veszti életét idő előtt a szennyezett levegő miatt.
Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke hangsúlyozta: a légszennyezés csökkentése érdekében a kormánynak sokkal több pénzt kellene fordítania a lakosság felvilágosítására. Megjegyezte: bár már elindult a “Fűts okosan!” kampány, azonban kevesen ismerik. Különösen fontosnak nevezte, hogy betiltsák a lignit használatát lakossági fűtésre, mert az rendkívül környezetszennyező.
A szervezet már tavaly januárban eljutatta Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek 6 pontos javaslatcsomagját a légszennyezettség visszaszorítása érdekében – emlékeztetett Lukács András. Ebben a dokumentumban megfogalmazzák egyebek között a hatósági fellépés szükségességét az illegális lakossági égetések megakadályozására, hatékony szankcionálást javasolva. Szorgalmazzák továbbá a vizes fa árusításának a betiltását, mivel ennek az égetése sokkal nagyobb környezetszennyezéssel jár, mint a száraz fáé.
A Levegő Munkacsoport hangsúlyozza, hogy a rászorultak részére megfelelő tüzelőanyagot kell biztosítani, hogy ők is törvényes módon fűthessenek. A kormány 3 milliárd forint értékben biztosít szociális tüzelőanyag-támogatást, a szervezet szerint ennek az összegét legalább háromszorosára kellene emelni.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .