fbpx

Az ASA-nak adott igazat a Kúria

Portálunkon többször foglalkoztunk már a Hódmezővásárhelyen a város és az ASA között folyó konfliktusról. A folyamat egy újabb állomásához érkezett, mivel a Kúria decemberben ítéletet hirdetett az A.S.A. Köztisztasági Kft. hulladéklerakójára kivetett telekadóval kapcsolatban.

A Kúria döntése az év első Magyar Közlönyében került kihirdetésre, melyben megállapították, hogy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a telekadóról szóló 44/2009. (12. 12.) számú rendelete részben törvényellenes volt, mely rendelkezéseket meg is semmisítették.

Hódmezővásárhelyen az ingatlanok a telekadó-fizetési kötelezettség alapján öt körzetre tagolhatók. A rendeletet többször módosították, 2012. január elseje óta például a külterületi, mezőgazdasági művelés alól kivont területek után is kell telekadót fizetni. Az A.S.A. Köztisztasági Kft.-nek is ekkortól kellett volna a közel 40 hektár, azaz 400 ezer négyzetméter alapterületű hódmezővásárhelyi hulladéklerakója után fizetni – előbb négyzetméterenként 80 forintot, majd 2015. januártól 140 forintot.

A Kúria indoklásában kifejtette, hogy az ingatlanforgalmi szakértő értékbecslése a hulladéklerakó földterületének forgalmi értékét kb. 50 millió forintban állapította meg 2012–2016 között. Ehhez képest az adóteher évenként előbb mintegy 32 millió forint (64 százalék), majd évenként a becsült forgalmi értéket meghaladó 55 millió forint. A Kúria szerint az adózó vállalkozás ilyen mértékű megadóztatása túlzott és súlyosan aránytalan.

A Közlöny ide kattintva érhető el.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .