fbpx

Január végén mutatják be a bányászati hulladék irányelvről szóló jelentéstervezetet

A leköszönő román kormány benyújtotta az UNESCO-hoz a Verespatak világörökségi jelölésére összeállított dossziét. Hölvényi György (Fidesz-KDNP) európa parlamenti képviselő Brüsszelben üdvözölte a mérföldkőnek számító sikert. Az EP környezetvédelmi bizottságában január végén fogják bemutatni a kereszténydemokrata képviselő jelentéstervezetét, amely a cianidos bányászati technológiák azonnali uniós betiltására szólítja fel az Európai Bizottságot.

A romániai Verespatakra tervezett, cianidos technológiát használó aranybánya megnyitása ellen immár több mint tizenöt esztendeje eredményesen küzdenek nemzetközi és helyi civil szervezetek. A környezetkárosító technológia betiltása mellett a bányaterület világörökség részévé nyilvánítását is igyekeznek elérni, hiszen Verespatak az Erdélyi Érchegység legrégebbi és legaktívabb bányatelepülése, ahol a bronzkortól kezdődően az ókoron és középkoron át napjainkig folyamatos volt a bányászat.

A múlt héten leköszönő román kormány a legutóbbi időkig vonakodott pontot tenni a hivatalos eljárás végére, ám engedve a civilek nyomásának, utolsó hivatali napján mégiscsak beterjesztette a dokumentumokat a világörökségi címet elbíráló UNESCO-nak. Ez a lépés remélhetőleg azt jelenti, hogy Verespatak megmenekül, és nem épülhet meg a cianidos technológiával tervezett aranybánya.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának képviselői évek óta kiálltak a verespataki cianidos aranybánya-projekt ellen tiltakozó civilek mellett. Hölvényi György, aki tavaly decemberben levélben bátorította Dacian Ciolos akkori román miniszterelnököt a jelöléshez szükséges döntő lépés megtételére, emlékeztetett: 2010-ben Áder János és Tőkés László kezdeményezésére fogadta el az Európai Parlament a cianidos bányászati technológiák unós tilalmát sürgető határozatot.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: „Nem telepíthetünk méregtavakat vízgyűjtő területeinkre”. Az EP környezetvédelmi bizottságában január végén fogják bemutatni Hölvényi jelentéstervezetét a bányászati hulladék irányelvről, amely ismételten a cianidos bányászati technológiák azonnali uniós betiltására szólítja fel az Európai Bizottságot.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .