fbpx

Nem kell majd más megyébe szállítani a hulladékot

Hosszú huzavona után úgy tűnik, február 6-ától beindul a kerelőszentpáli hulladéklerakó. Ahhoz azonban, hogy ténylegesen oda lehessen lerakni a szemetet, a megyei tanács meg kell hirdesse a versenytárgyalást a hulladékszállítási szolgáltatásra – írja a szekelyhon.ro

szemetlerako-8891_b

Bár jó ideje készen van, eddig nem működött a lerakó

A túlnyomó részt európai uniós pénzalapokból megvalósított beruházás haszonélvezője, a Maros megyei tanács vezetősége tavaly október 7-én írta alá a szerződést a kerelőszentpáli hulladéklerakó működtetésére kiírt versenytárgyalás győztesével, így az Iridex Group Import Kft. és a Servicii Salubritate Bucuresti Rt. társulásának 84 nap állt rendelkezésére, hogy a szükséges engedélyeket beszerezze.

A hulladéktelep működtetésével megbízott győztes cégtársulás ennek a kötelezettségének eleget tett, így február 6-tól megkezdheti tevékenységét, vagyis ettől a naptól kezdődően lehet hulladékot lerakni a kerelőszentpáli telepen.

Szerdán a megyei önkormányzat megbeszélésre hívta a Maros megyében tevékenykedő köztisztasági szolgáltatókat (szám szerint 20-at), az önkormányzatok képviselőit, illetve a hulladéklerakó működtetőit. Arra kérték az érintetteket, készítsenek becslést arról, hogy idén várhatóan mekkora mennyiségű hulladékot szállítanak majd a kerelőszentpáli lerakóba.

„Becsléseink szerint két hónapon belül meg fogjuk hirdetni a versenytárgyalást a hulladékszállítási szolgáltatásra a megye hét övezetében. Ahhoz, hogy erre sor kerüljön, az elkészült dokumentációt a megye mind a 102 közigazgatási egysége jóvá kell hagyja helyi tanácshatározattal” – tájékoztatott közleményében a megyei tanács sajtóirodája.

A megyei önkormányzat elnöke, Péter Ferenc szerint a február 6-ai határidő „fontos előrelépés Maros megye számára, hiszen így nem kell majd más megyébe szállítanunk a hulladékot, és felszámolhatjuk az illegális szemétlerakókat is”. „Bízom benne, hogy a következő hetekben a kormány megoldást talál a januártól bevezetett új hulladékadó problémájára is, hogy az önkormányzatoknak ne kelljen drágítaniuk a köztisztasági szolgáltatást” – tette hozzá.

Mivel azonban az utólag kiegészített 2013. évi 31-es számú sürgősségi kormányrendelet jelenleg érvényben van – tájékoztatott a megyei tanács sajtóirodája –, így ezt az adót be kell gyűjteni az állampolgároktól, és be kell fizetni a Környezetvédelmi Alapnak. Vagyis „az önkormányzatok kénytelenek lesznek drágítani a köztisztasági szolgáltatásokat, hogy legyen miből fedezniük a hulladéklerakásért fizetendő tonnánkénti 80 lejes többletadót” – áll a szerkesztőségbe is eljuttatott átiratban.

A cikk megjelenése a szekelyhon.ro weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .