fbpx

Cseh intézkedéscsomagot fogadtak el a klímaváltozás következményeinek kezelésére

Intézkedéscsomagot fogadott el hétfőn a cseh kormány, hogy felkészítse Csehországot a klímaváltozás várható következményeire, a programra Prága 2020-ig több mint 1,2 milliárd koronát (13,8 milliárd forint) tervez fordítani.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök nyilatkozatában kifejtette: az a legfontosabb szempont, hogy megtartsák az ország területén a vízforrásokat és a lehulló csapadékot, változatosabbá tegyék az erdőket, a vadállományt, és megakadályozzák a termőtalaj erózióját.
Richard Brabec környezetvédelmi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón elmondta: “Sok év után az idén olyan a januári időjárás, amilyennek lennie kellene. Nagy valószínűséggel azonban szabályt erősítő kivételről van szó. A klímaváltozás előttünk van, s fel kell rá készülnünk. Erre szolgál a most elfogadott intézkedéscsomag. A nagyszabású program megvalósítása befolyásolni fogja a városok, a falvak, az erdők, a vadállomány, a folyók és a mezőgazdasági terület jövőjét is” – tette hozzá.     A miniszter leszögezte: a cseh kormánynak nincsenek olyan ambíciói, hogy befolyásolni próbálja a klímaváltozást, de az a célja, hogy felkészítse az országot a várható következményeire.     A stratégiai dokumentumon, amely 50 pontban mintegy 160 kiemelt fontosságú feladatot határoz meg, majdnem másfélszáz tudós dolgozott több évig.     “A nemzeti akcióprogrammal azt szeretnénk elérni, hogy a klímaváltozás okozta problémák és károk a lehető legkisebbek legyenek Csehország számára” – jelentette ki Miroslav Trnka akadémiai szakkutató a sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .